Iz SSS-a je saopćeno da je prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec april 2022. iznosila 1.080 KM, što je i posljednji podatak koji je objavio objavljen Federalni zavod za statistiku i za 16 KM je niža u odnosu na prethodni mjesec.

- Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 40,90 posto - navode iz Sindikata.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u FBiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine - 45,70 posto, stanovanje i komunalne usluge - 13,80 posto, higijena i održavanje zdravlja - 7,25 posto, obrazovanje i kultura - 7,58 posto, odjeća i obuća - 13,63 posto, prijevoz - 5,22 posto i održavanje domaćinstva - 6,82 posto.

- U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki - navode iz Saveza samostalnih sindikata BiH.