Kako je saopćeno iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona, postoji osnovana sumnja da su te osobe krajem septembra 2021. godine automobilom došli do poslovnice mikrokreditne organizacije u Srebreniku, a dvojica osumnjičenih su sa maskama na licima ušli u poslovnicu i pod prijetnjom upotrebe pištolja od radnika uzeli nešto više od 5.000 KM i pobjegli automobilom u kojem ih je čekao treći osumnjičeni.

Također, Dojčinović i Menzilović su osumnjičeni da su krajem oktobra 2021. godine sa maskama na licima ušli u jednu zlatarsku radnju u Srebreniku, prodavačicu zatvorili u toalet, nakon čega su iz radnje uzeli veću količinu zlatnog nakita u vrijednosti 200.000 KM.

Osumnjičeni su i da su krajem oktobra ove godine u Srebreniku automobilom došli do porodične kuće u Srebreniku, te su dvojica provalili u kuću i od vlasnika otuđili zlatni nakit u vrijednosti od oko 50.000 KM, a nakon toga iz garaže otuđili automobil "golf" u vrijednosti 8.000 KM.

Sektor kriminalističke policije MUP-a TK, u saradnji sa Tužilaštvom, je provodio višemjesečnu istragu u cilju otkrivanja počinilaca ovih krivičnih djela, te su po naredbi Kantonalnog suda Tuzla, uz podršku MUP-ova KS i HNK, izvršeni pretresi na području Sarajeva i Mostara, kada su osumnjičeni i uhapšeni.

Prilikom pretresa su pronađeni i privremeno oduzeti određeni predmeti koji će biti predmet vještačenja.

Nakon obavljene kriminalističke obrade, MUP TK je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predao osumnjičene u nadležnost Tužilaštva.