Pritvor za 10 od 13 uhapšenih zbog zločina u općini Konjic

objavljeno: 06.12.2017. u 12:53

Sud BiH je u krivičnom predmetu protiv Esada Ramića i drugih, koji se sumnjiče za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, djelimično je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH, te odredio pritvor za 10 osumnjičenih, dok su trojica puštena na slobodu, potvrđeno je iz Suda BiH.

Pritvor je određen Esadu Ramiću, Šefiku Nikšiću, Adnanu Alikadiću, Mitku Pirkiću, Redži Baliću, Hamedu Lukomiraku, Ismetu Hebiboviću, Almiru Padaloviću, Senadinu Čibi, Aganu Ramiću, a zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke i međusobno jedan na drugog.

- Sud je razmatrao prijedlog odbrane i mogućnost primjene blažih mjera osiguranja nesmetanog vođenja krivičnog postupka, međutim nije našao da se u ovom trenutku prisustvo osumnjičenih i onemogućavanje njihovog kontaktiranja sa saslušanim i potencijalnim svjedocima i u tom smislu omogućavanja istim da neometano daju izjavu u istražnom postupku, kao i zabrana međusobnog kontaktiranja osumnjičenih u ovom predmetu, može postići samo mjerom pritvora, te da niti jedna druga, blaža mjera u ovom slučaju i u ovoj fazi postupka, ne bi bila svrsishodna - saopćeno je iz Suda BiH.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže mjesec, računajući od dana hapšenja, odnosno do 4. januara 2018. ili do druge odluke Suda.

S druge strane, odbijen je kao neosnovan prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora osumnjičenim Safaudinu Ćosiću, Muhamed Cakiću i Seadu Jusufbegoviću.

- Kada je riječ o osumnjičenim Safaudinu Ćosiću i Muhamedu Cakiću, Sud nije našao postojanje osnovane sumnje da su osumnjičeni počinili krivična djela koje mu se stavljaju na teret. Sud je razmotrio i postojanje osnovane sumnje u odnosu na osumnjičenog Seada Jusufbegovića i utvrdio da u ovom procesnom trenutku, u odnosu na osumnjičenog Seada Jusufbegovića, ne postoji dovoljno dokaza koji bi ukazali na intenzitet osnovane sumnje, neophodan za određivanje mjere pritvora, zbog čega je prijedlog Tužilaštva u tom dijelu, odbijen kao neosnovan - navodi se u saopćenju.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo saopćilo imena uhapšenih koji se sumnjiče za ratne zločine na području Konjica

VEZANI TEKST - Akcija SIPA-e: U Sarajevu i Konjicu 13 uhapšenih zbog ratnih zločina