Četvrtak, 28.10.2021.
h

Primjer drugima: Kako je nastala poslovna imperija Nijaza Hastora

Ako poslovanje Nijaza Hastora u BiH djeluje razgranato, treba imati na umu da je to tek manji dio njegovog poslovnog carstva koje se proteže na oko 15 država.

Jedan od najbogatijih bh. državljana, ako ne i najbogatiji, je Nijaz Hastor koji je rođen u Goraždu ali poslovno carstvo gradi u desetinama zemalja. U BiH je zastupljen preko ASA i Prevent grupacija. Posljednjih mjeseci njegovu pažnju je zaokupila kupovina slovenskog Cimosa za koju se nadmeću i italijanski fond Palladio Finanziaria i francuska kompanija Maike Automotive. Hastor je prema pisanju slovenskih medija ponudio manje od sto miliona eura za Cimos, a što je za Slovence bila premala cifra da bi je mogli prihvatiti.

Kupovina Cimosa je ipak samo djelić u poslovnim aktivnostima Hastora i imperiji koju je on izgradio. Mnogo važniji su njegovi udjeli u automobilskoj industriji za koju je vezan kako on, tako i na hiljade radnika u pogonima i kompanijama koje kontrolira.

Poslovanje u BiH

O prijeratnim poslovnim počecima Hastora se ne zna mnogo, izuzev da je angažmanom bio vezan za Tvornicu automobila Sarajevo (TAS) te da je u Njemačku otišao prije izbijanja ratnih sukoba. U toj zemlji je nastavio razvijati biznis naslonjen na njemačku automobilsku industriju.

Njegov uspon u BiH kreće s osnivanjem brenda ASA 1995. godine i niza vezanih firmi. ASA Auto je sve do 1. jula 2015. bio ovlašteni uvoznik vozila marke Volkswagen, Audi, Seat, Škoda i Porsche sa kojima je poklopio skoro polovinu tržišta prodaje novih automobila. Buduću prodaju i uvoz ovih marki je preuzeo Porsche Holding Salzburg, kćerka firma Volkswagena.

U okviru ASA grupacije koja zapošljava oko 600 osoba, razvijeni su i ostali segmenti poslovanja poput bankarskih usluga, maloprodaje, osiguranja i servisiranja vozila. U okviru ASA grupacije posluje i Moja Banka, ASA Osiguranje, ASA Servis, ASA Abanka leasing, Euromedia i niz drugih firmi. Sve ove firme su osnovane i u vlasništvu kompanije ASA Holding čiji su osnivači i stoprocentni vlasnici Nijaz Hastor i njegovi sinovi Damir Hastor i Kenan Hastor.

Mnogo značajnija za bh. građane po obimu kreiranih radnih mjesta je Prevent grupacija. U BiH je osnovana 1999. godine i među vodećim je izvoznicima zapošljavajući 5.000 radnika na 10 lokacija. Bavi se proizvodnjom autopresvlaka za lidere automobilske industrije u Njemačkoj poput grupacije Volkswagen, a svom portfoliu je pridodala i razvoj metalne proizvodnje kroz tešanjsku fabriku FAD, proizvodnju čamaca i interijera za jahte, zaštitne opreme i niza drugih proizvoda.

Grupacija Prevent u BiH je organizirana na način da kompanija PREVENT BH djeluje kao holding, odnosno vlasnik svih ostalih pogona. Osnivači ove firme su kompanije Establish d.o.o. u vlasništvu Damira i Kenana Hastora, kao i njemačka kompanija HALOG GmbH & Co.KG. iz Wolfsburga.

Establish d.o.o. je vlasnik i Preventa Sarajevo, firme Metal & Recycling d.o.o. Tešanj te Društva za upravljanje fondovima Blago d.o.o. iz Sarajeva.

S druge strane, PREVENT BH je vlasnik, a u pojedinim situacijama i suvlasnik, 11 vezanih firmi u BiH koje djeluju u okviru ove grupacije koja izuzev BiH, djeluje na još 20 lokacija u svijetu.

Međunarodna grupacija

Ako poslovanje Nijaza Hastora u BiH djeluje razgranato, treba imati na umu da je to tek manji dio njegovog poslovnog carstva koje se proteže na oko 15 država. Prema trenutno dostupnim podacima, Prevent grupacija posjeduje i sedam fabrika u Austriji, Mađarskoj i Rumuniji. Kupovinom njemačke firme TWB ušla je i u posjed pogona u Njemačkoj i Brazilu, a kroz vlasništvo fabrike Rioglass posjeduje i imovinu u Francuskoj.

Pored toga, interesi Nijaza Hastora se vežu i za Sloveniju, Meksiko i niz drugih zemalja. Prevent grupacija djeluje u 15 država i zapošljava oko 13.000 osoba sa prometom većim od milijardu eura. Precizne podatke ipak nije moguće dobiti s obzirom na to da je kompanija u privatnom vlasništvu i nema obavezu objavljivanja finansijskih izvještaja.

Ono što je jasno jeste to da konglomerat kompanija koje kontrolira Nijaz Hastor ga bez sumnje čini najbogatijim bh. državljaninom i privrednikom u čijim kompanijama svoj hljeb zarađuje na hiljade porodica. Iako se rijetko pojavljuje u javnosti i komunikaciju sa medijima radije ostavlja portparolima pojedinačnih firmi, poznato je da je i veliki zaljubljenik u svoju domovinu. A ima li većeg dokaza patriotizma od stvaranja 5.000 radnih mjesta.

(A. Perčo/Faktor.ba)

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh