open-navfaktor-logo
search
U maniru "dobrih" susjeda
"Prijateljske" geste Hrvatske: Od Milanovićevog "sapuna i parfema" preko Pelješkog mosta do Trgovske gore
U Hrvatskoj će večeras biti fešta, Pelješki most bit će spojen od Komarne do Brijeste.  
28.07.2021. u 19:01
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Milanović u Mostaru: BiH je predzadnja rupa na svirali, u Evropi ne znaju ko su Komšić i Dodik

Zvaničnog Zagreba nije nimalo briga što je krenuo u izgradnju Pelješkog mosta (u junu 2022. bit će pušten u saobraćaj) na štetu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, pa i njenog izlaska na otvoreno more.

No, ne trebamo se ni čuditi. Između početka radova na Pelješkom mostu i njegovog večerašnjeg spajanja smjestio se niz "prijateljskih" gesti Hrvatske prema BiH kojima se na perfidan način dovodi u pitanje bh. državnost. Spomenut ćemo tek neke od njih.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u decembru prošle godine zgrozio je javnost u BiH, ali i svakog zdravorazumnog u svojoj državi sljedećem izjavom:

- Građanska država u BiH je daleki, daleki san i lijepa stvar. No, da bi se do toga došlo, najprije je potreban "sapun, a onda parfem".

Da se nije radilo tek o nehotičnoj nepromišljenosti, Milanović se svojski potrudio dokazati u prvoj polovini ove godine.

- Problem je što za Bosnu i Hercegovinu nema interesa i što je ona predzadnja rupa na svirali - kazao je tokom nedavne posjete BiH u kojoj namjerno nije posjetio Sarajevo i Predsjedništvo.

VEZANI TEKST - Milanović: Najuspješniji su u BiH, tamo niti je ko bolestan, niti umire, niti se vakciniše

Okušao se i u "zdravstvu".

- Sve su vlade jednako uspješne i neuspješne u borbi protiv koronovarusa. U cijeloj Evropi, u cijelom svijetu. Naravno, najuspješniji su u Bosni i Hercegovini. Tamo niti je ko bolestan, niti ko umire, niti je ko u bolnicama, niti ko priča o tome, niti se ko vakciniše - bio je zlonamjeran Milanović.

Da ne bi zaostao za svojim mrskim političkim neprijateljem, premijer Hrvatske Andrej Plenković širom svijeta kontinuirano "širi istinu o polažaju Hrvata u BiH". Gdje god je mogao, nametao je priču o promjenama Izbornog zakona isključivo onako kako to vidi HDZBiH. Ne poštuje zvanične izabrane predstavnike u BiH, pa je tako jednom prilikom na upit koga bira između članova Predsjedništva BiH, Željka Komšića ili Milorada Dodika, odgovorio:

- Dragan Čović. Komšić je samo formalan predstavnik Hrvata, ali ne legitiman. Ne želimo da se izigrava ni slovo ni duh Dejtonskog sporazuma.

VEZANI TEKST - Džaferović: Postavljanje gasovodnih cijevi preko granice BiH povreda teritorijalnog integriteta

Plenković nije ostao na tome, njegova vlada krenula je u proces izgradnje odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na lokalitetu Trgovska gora, u neposrednoj blizini granice sa BiH. Komšiji pod prozor po zdravlje i život opasno smeće - "europski", nema šta.

Državna granica ne znači ništa Vladi Hrvatske, pa su tako u martu postavljane cijeve za gasifikaciju rafinerije u Bosanskom Brodu bez dozvole Bosne i Hercegovine. To je, nesumnjivo, predstavljalo povredu teritorijalnog integriteta BiH.

Ili u slobodnom prijevodu, Zagreb se dogovorio sa Banjom Lukom, odnosno Plenković sa Miloradom Dodikom. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.