open-navfaktor-logo
search
Partijska iskaznica kao CV
Priče kruže, šta je istina: Koji su SDP-ovci uhljebljeni kod Magode u Turističkoj zajednici KS?
Na čelo Turističke zajednice Kantona Sarajevo (TZKS) koalicija "Trojka" postavila je SDP-ovca Kenana Magodu. Koga je Kenan Magoda doveo u Turističu zajednicu i na osnovu čega, biografija i iskustva ili stranačke članske iskaznice? 
05.08.2022. u 20:43
get url
text
get url
text

Već neko vrijeme mogu se čuti priče kako je u Turističkoj zajednici KS uhljebljen određeni broj SDP-ovaca. 

Navodno se proteklih mjeseci Turističkom zajednicom i Magodom bavio i Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo i to po prijavi koja je stigla na njihovu adresu. Ured je, kažu upućeni, tražio izjašnjenje TZKS o navodima iz prijave. Šta je sadržaj prijave i koji je rezultat provjera, ne zna se. 

Pokušali smo informaciju o ovoj prijavi dobiti kod Erduana Kafedžića, šefa Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, ali su nam rekli da je on na godišnjem odmoru i da pošaljemo pisani upit. Kad odgovore, objavit ćemo. 

Navodno je sporan i angažman advokatice Turističke zajednice Kantona Sarajevo Elmedine Bojičić. Upućeni opet tvrde da se sporni dio krije u tome što je ona angažirana da zastupa TZKS, jer zastupa ili je zastupala i Magodu u njegovim privatnim sudskim parnicama. 

Faktor je kontaktirao advokaticu s ciljem da nam razjasni koga zastupa, po kojem osnovu i ima li tu kakvog sukoba interesa. Postoje tvrdnje i da je otac advokatice također angažiran kao pravni savjetnik TZKS. 

- Od kada kao advokat zastupate Turističku zajednicu Kantona Sarajevo i kako je došlo do Vašeg angažmana; Da li ste prije ovog angažmana prvo zastupali Kenana Magodu, predsjednika Turističke zajednice Kantona Sarajevo, privatno? Da li Kenana Magodu i dalje zastupate privatno? Za pravnog savjetnika u TZ angažovali ste i svog oca Omera. Na osnovu kojeg ugovora je angažiran i ko je to odobrio? - pitali smo.

Elmedina Bojičić

Nakon što smo dobili odgovore, tražili smo dodatno obrazloženje oko angažmana njenog oca i zastupanja Magode, ali ona nam je odgovorila:

- Pitanja su jasna i dobili ste apsolutno potpune, tačne, jasne i obrazložene odgovore na sve Vaše upite koje ja mogu dati u okviru svojih saznanja i nadležnosti, i žao mi je ako odgovori nisu u skladu sa Vašim očekivanjima.

Nismo imali nikakva očekivanja osim tačnih informacija. 

Bojičić potvrđuje da je angažirana da zastupa TZKS od aprila ove godine. Posao je kako navodi dobila shodno zaključenom ugovoru po provedenom postupku javnih nabavki.

Da li zastupa ili je zastupala Magodu u privatnim sporovima? Odgovor je mogao glasiti jednostavno - da ili ne? No advokatica je navela: 

- Zastupanje fizičkih lica kao i sva saznanja koja je advokat saznao u postupku zastupanja predstavljaju advokatsku tajnu, a shodno adredbama člana 5. Zakona o advokaturi Federacije Bosne i Hercegovine - navodi advokatica Bojičić pa citira i Kodeks advokatske etike.

Pitanje njenog angažmana i u TZKS i privatno u sporovima Magode nije nikakva privatna stvar, već pitanje od interesa javnosti. S obzirom da ogovor nije glasio da ne zastupa Magodu, dakle nije negirala, na dodatna pitanja kako bismo to razjasnili advokatica je odbila odgovoriti, sve nas navodi na zaključak da ona zastupa ili je zastupala Magodu i privatno. Budući da je odbila dati konkretne odgovore u vezi s tim zastupa li ga privatno ili ne, onda neodgovorenim ostaju i sva eventualna pitanja o sukobu interesa, privenstveno Magodinom, načinu plaćanja njenog angažmana ako Magodu zastupa ili je zastupala i privatno i da li je to strogo odvojeno od plaćanja za ngažman u TZKS itd.

Na pitanje o angažmanu oca odgovorila je da nema "nadležnosti da bilo koga angažuje bilo gdje osim u svojoj advokatskoj kancelariji". Iz ovog se može izvući zaključak da je otac advokatice eventualno angažiran u istoj advokatskoj kancelariji i da eventualno u okviru tih poslova ima doticaja i sa TZKS? Ili je angažiran neovisno od kćerkinog angažmana?

Advokatica Bojičić nije propustila priliku da nas upozna s tim da je njena kancelarija angažirana i u drugim javnim preduzećima "čiji su rukovodioci članovi gotovo svih političkih stranaka". 

Integralne odgovore možete vidjeti ispod. 

Odgovori avdokatice Elmedine Bojičić

Kontaktirali smo i Kenana Magodu, ali nije odgovarao na naše pozive.

Svoje radno mjesto u Turističkoj zajednici, prema tvrdnjama upućenih navodno je našla i Irma Efendić-Adžajlić. Angažirana je kao pravnica. Na Forumu lijeve inicijative, organizacije povezane sa SDP-om, na čijem je čelu SDP-ovka Jelena Pekić, direktorica Direkcije za robne rezerve KS, navodi se da je Efendić-Adžajlić diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Irma Efendić-Adžajlić je prema tvrdnjama naših izvora supruga Ismara Adžajlića, zamjenika predsjednika Nadzornog odbora SDP-a.

Angažmanom u Turističkoj zajednici KS, opet prema tvrdnjama upućenih, angažirana je i Vesna Hasanović. Ona je 2016. godine bila na listi SDP-a za Općinu Novo Sarajevo. Završila je srednju Učiteljsku školu i Fakultet političkih nauka, smjer politologije, također u Sarajevu. 

- Trenutno volontiram u Centrali SDP-a BiH u Službi za odnose s javnošću i marketing, gdje mi je pružena mogućnost sticanja radnog iskustva u struci - stajalo je na predstavljanju na društvenim mrežama Vesne Bukvić koja je u međuvremenu promijenila prezime. 

Odranije je poznato da se mjesto u TZKS našlo i za Muamera Bešliju, zeta SDP-ovca Saše Magazinovića. Njemu je pripala pozicija predsjednika Skupštine Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Prema funkcijama koje je Muamer Bešlija obavljao posljednjih godina u različitim javnim kompanijama i upravnim odborima, riječ je o veoma svestranom čovjeku koji se razumije u pravne poslove, u šumarstvo, sport i medicinu.

Tako je bio v. d. predsjednika Upravnog odbora Zavoda za sportsku medicinu, v. d. izvršnog direktora Oblasti za opće poslove u preduzeću Sarajevo-šume...

U TZKS je angažiran i fotograf Kemal Lihić. Za njega tvrde da je tazbinskim vezama navodno povezan sa Nerminom Nikšićem, predsjednikom SDP-a.  Do sada je imao nekoliko ugovora o djelu sa TZKS. 

Za potvrdu i pojašnjenje svih ovih zapošljavanja i angažmana ostali smo uskraćeni jer se Magoda, ranije direktor ZOI-a, a sada TZKS, nije javljao na pozive. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.