Policijski službenici Federalne uprave policije u periodu od 19. maja do danas, pod nadzorom nadležnih kantonalnih tužilaštava provode mjere i radnje iz svoje nadležnosti, na realizaciji operativne akcije kodnog naziva "Predator", na području Federacije Bosne i Hercegovine, a u vezi sa dokumentovanjem osoba koje se dovode u vezu sa krivičnim djelom iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pornografije, saopćeno je iz Federalne uprave policije. 

- U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu naredbi općinskih sudova do sada su izvršeni pretresi stambenih objekata na šest lokacija na području općina Široki Brijeg, Mostar, Tuzla, Srebrenik i Živinice, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto više računara, servera, elektronskih i optičkih medija za pohranu podataka u digitalnom obliku, mobilnih telefonskih aparata sa pripadajućim SIM karticama, te drugih predmeta koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičim djelom - navodi se u saopćenju FUP-a.

Pronađeni predmeti će u narednom periodu biti predmet vještačenja u cilju dokazivanja i dokumentovanja lica koja se sumnjiče za izvršenje ovog krivičnog djela.

Asistenciju prilikom ovih aktivnosti pružaju policajci kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije, navode iz FUP-a.