open-navfaktor-logo
search
Ustavni sud FBiH
Presuda: Efendić nije bio u pravu kada je osporio Odluku o zaštiti ventilacionih koridora
Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine riješio je spor koji je pokrenuo načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić zbog Odluke Vlade Kantona Sarajevo o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora utvrđenih u Studiji o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada.
21.05.2021. u 13:19
get url
text

Sud je tako utvrdio da nije povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu Općine Novi Grad, što je u svom zahtjevu, podnesenom oktobra 2020. godine, tvrdio Efendić.

U vrijeme donošenja ove odluke na čelu resornog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo tada je bio Faruk Kapidžić.

Nova Vlada Kantona Sarajevo nedavno je stavila van snage ovu odluku mada je ona i bila privremenog karaktera i istjecala je 1. jula 2021. godine.

VEZANI TEKST - Kapidžić: Konaković se zalaže za "tibrizaciju" Sarajeva, investitori daju novac njihovim strankama

Efendić je u svom zahtjevu Ustavnom sudu osporavao Odluku navodeći da je Općini ograničeno pravo na donošenje i provođenje prostornih, urbanističkih i provedbenih planova, uključujući zoniranje.

Ustavni sud u presudi donesenoj 21. aprila ove godine pak je istakao da se u konkretnom slučaju radi o utvrđivanju ventilacionih koridora koji utječu na protok zraka u Kantonu Sarajevo, a koji su bitni za život i zdravlje građana.

- Odlukom se vrši provedba studije kao stručnog, naučnog elaborata, sa utvrđenim zaključcima i preporukama. S tim u vezi, Odluka, kao privremena mjera zaštite, je donesena upravo zbog implementacije preporuka i zaključaka iz Studije kojim su utvrđeni zračni ventilacioni koridori, da bi se na taj način izmijenili postojeći regulacioni planovi i urbanistički projekti.

Iako je nesporno da u nadležnost općina spada izdavanje upravnih akata u oblasti građenja, ovdje se ne može govoriti o povredi prava na lokalnu samoupravu, odnosno ograničenju djelokruga jednica lokalne samouprave u oblasti donošenja prostornih, urbanističkih i provedbenih planova jer se osporenim odredbama odluke, a u cilju zaštite zdravlja građana, samo privremeno zabranjuje donošenje upravnih akata o odobrenju za građenje građevina koje su u prostoru koji ulazi u obuhvat ventilacionih koridora, sve do momenta dok se ti koridori od strane nadležnih stručnih organa jasno ne definišu u odnosu na rezultate istraživanja iz studije i dostave općinama kako bi one mogle uskladiti detaljne planske dokumente iz njhove nadležnosti u ventilacioni koridor – stoji u presudi.

Ustavni sud je ocijenio i da u vrijeme donošenja odluke nije bilo nužno konsultovati općine.

VEZANI TEKST - Produžen rok općinama da usklade plansku dokumentaciju sa mjerama zaštite ventilacionih koridora

Kako je podsjetio i Ustavni sud, Skupština Kantona Sarajevo je 2016. godine, s obzirom na to da je KS suočen sa velikim problemom zagađenosti zraka u sarajevskoj kotlini, donijela Odluku o zaštiti i poboljšanju zraka, kojom je propisano ograničavanje zahvata u prostoru, koridor za provjetravanje područja, te navedeno da je resorno ministarstvo obavezno u roku od dvije godine izraditi studiju. Studija je usvojena februara 2020. i dala je zaključke i preporuke poput zabrane gradnje na određenim prostorima i ograničavanja visine objekata.

Nakon detaljne analize planskih dokumenata koji su u obuhvatu studije, Vlada je juna 2020. godine donijela odluku kojom je propisala privremene mjere zaštite ventilacionih koriodora.

Odlukom je privremeno zabranjeno donošenje upravnih akata o odobrenju za građenje bilo kakvih građevina u obuhvatu ventilacionih koridora koji su utvrđeni u studiji, a svaki upravi akt koji bude donesen protivno ovome bit će poništen. Privremena zabrana je bila na šest mjeseci, a zbog nemogućnosti okončanja svih aktivnosti, rok je produžen do 1. jula 2021. godine.

{$galerijaFotografija}

Presuda Ustavnog suda FBiH o Odluci o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora, april 2021.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.