Od Stoddarta se na društvenim mrežama opraštaju mnogi prijatelji i poštovatelji njegovog rada.

- Pored oštrog oka za fotografiju. Pored činjenice da se probio svojim radom i ostao vjeran korjenima fotografije u vijestima. Bio je osoba s kojim je bilo lako sarađivati i velikodušan kad je u pitanju vrijeme i podrška - napisao je jedan od korisnika Twittera u oproštajnoj poruci.

Stoddartove fotografije iz ratnog Sarajeva obišle su svijet, a kolekciju je obilježila fotografija "Žena iz Sarajeva" u čijem opisu piše "Meliha Varešanović ponosno i prkosno korača na putu na posao u opkoljenom Sarajevu".

Fotografija se našla u Stoddartovoj kolekciji "Izvanredne žene" koja obuhvata period rada od deset godina, a koja je prošle godine bila izložena u galeriji u Newcastleu.

VEZANI TEKST - Žena koja je svojim izgledom prkosila agresorima: I Angelina Jolie ima moju fotografiju

U sjećanju na ratni period u Bosni i Hercegovini, Stoddart je jednom prilikom izjavio kako je odlučio da mora otići u Sarajevo nakon što su slike iz glavnog grada BiH iz ranih 1990-ih odaslane u svijet.

Vraćao se nekoliko puta tokom rata, a kazao je kako ga je fascinirao otpor žena u ratu.

- Glavni razlog zašto sam se stalno vraćao bio je taj što nisam mogao a da ne budem pogođen dostojanstvenim i odlučnim načinom na koji su se ti ljudi ponašali. Znao sam da će preživjeti dok god budu bili takvi. Dugo sam fotografirao žene. Kao i u svim sukobima, žene najviše pate. Sarajke su u prosjeku smršavile 20 kilograma. Trčale su posvuda, pokušavajući pronaći hranu za svoju djecu, muževe i roditelje – stavljajući potrebe voljenih ispred svojih. Skupljali su se kod pumpi za vodu i u grupama tražeći hranu. Bilo je zapanjujuće gledati to - istakao je.

Stoddart je tokom boravka u ratnom Sarajevu ranjen. U grad se vratio na 20. godišnjicu opsade, kada se sreo sa Sarajkom koju je fotografirao u ratu.