open-navfaktor-logo
search
Odlazak prijatelja BiH
Preminuo američki senator John McCain
John Sidney McCain, američki senator i nekadašnji kandidat Republikanske stranke za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, umro je u 81. godini, javili su američki mediji.
26.08.2018. u 05:51
get url
text

Porodica senatora McCanea još jučer je objavila kako on prekida liječenje tumora na mozgu. Prošlog ljeta mu je dijagnosticiran agresivan oblik tumora na mozgu i bio je na liječenju od jula 2017. godine. Napustio je Washington kako bi bio sa svojom porodicom u Arizoni, iako je ostao istaknuta politička ličnost te oštar kritičar predsjednika Donalda Trumpa.

McCain je bio član Senata 35 godina. Bio je jedan od najistaknutijih članova Republikanske stranke.

Senator McCane koji je bio i predsjedavajući Odbora za Oružane snage američkog Senata, prošle godine u aprilu je boravio u Bosni i Hercegovini. Novinarima u Sarajevu je tada rekao da Sjedinjene Američke Države očekuju aktivaciju MAP-a kako bi BiH postala punopravna članica NATO-a, naglašavajući da nema kratica za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

{$galerijaFotografija}

U okviru šire posjete zemljama regiona uključujući Bosnu i Hercegovinu, naglasio da SAD snažno podržava članstvo BiH u Evropskoj uniji.

Dodao je da svi moraju ostati dosljedni očuvanju duha i teksta Dejtonskog mirovnog sporazuma, ponavljajući jasnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. Pozdravio je napredak u BiH u borbi protiv terorističkih prijetnji. Naglasio je i da u BiH postoji visoki stepen korupcije. Govoreći o ciljevima njegove posjete zemljama regije, kazao je da ovaj dio svijeta smatra važnim, ali jedan od razloga je i zbog ruskog utjecaja, podvlačeći da većina u Kongresu SAD-a čvrsto stoji iza BiH i njenih građana.

Nekoliko dana nakon posjete BiH, upozorio je da Sjedinjene Američke Države ne smiju više ignorirati događaje u zemljama zapadnog Balkana. U autorskom tekstu za list The Washington Post McCain je naglasio da je Washington odsutan u ovoj regiji koja je blizu tačke ključanja.

Senator McCane je i ranije boravio u BiH. Tako je sa sanatorom Josephom Liebermanom posjetio BiH 2010. godine kada je predvodio delegaciju Kongresa SAD-a u posjeti BiH.

McCane se angažirao i tokom rata u BiH, a tražio je zaustavljanje agresije na našu zemlju. Na zahtjev senatora Boba Dolea (Robert Joseph Bob Dole) da se pokrene operacija "Ukini i udari", tačnije da se ukine embargo na naoružanje i da se udari na srpske artiljerijske položaje, britanska politika je odgovarala redovnim odbijanjem. I tako više puta kada su amerikanci htjeli vojno intervenirati.

Početkom 1993. godine i McCane je počeo direktno zagovarati aktivno učešće SAD u rješavanju pitanja agresije na BiH. Prigovarao je evropskim zemljama da ne čine dovoljno da se zaustavi krvoproliće.

Posebno uporan u odbijanju američkih zahtjeva za rješenjem bosanske agonije bio je britanski ministar odbrane Malcolm Rifkind. U toku jednih od pregovora američkog i britanskog tima u vezi s tragedijom devedesetih u BiH, stvari su dovedene gotovo do usijanja. Poznati publicista Brendan Simms u svojoj knjizi "Najsramniji trenutak" u kojem teško optužuje Veliku Britaniju da je svojim (ne)djelovanjem pomogla razaranju BiH, prenosi izjavu jednog člana tima "kojem se činilo kao da će John McCane udariti Rifkinda".

Nedavno je snimljen i HBO-ov dokumentarac o Johnu McCainu, jednoj od najutjecajnijih osoba suvremene američke politike. Senator iz Arizone, koji je u trenutku smrti obnašao svoj 6. mandat, pristao je učestvovati u filmu nedugo nakon što mu je dijagnosticiran tumor mozga.

Ovaj senator iz Arizone, koji je na tom položaju već 31 godinu (šest mandata), pristao je sudjelovati u filmu nedugo nakon što mu je dijagnosticiran tumor mozga omogućivši ekskluzivan pristup svojoj svakodnevici u Washingtonu i Sedoni u Arizoni. Dokumentarac kombinira senatorov vlastiti glas, preuzet iz originalnih intervjua, komentara i govora, s arhivskim snimkama i dosad neobjavljenim kućnim snimkama i fotografijama. Bitka senatora McCaina s tumorom na mozgu ističe njegov borbeni duh i otpornost dok se nastavlja boriti za svoja uvjerenja uprkos pogoršavajućem zdravstvenom stanju. Ukratko, ovo je portret američkog nonkonformiste koji je u svojeme političkom djelovanju uvijek bio usredotočen na najvažnije američke ciljeve. Tako glasi kratki opis HBO-ovog dokumentarca o McCanu.

Izjavio je u decembru 2017, a nakon prijema kod predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdoganada, da njegova zemlja treba sarađivati sa Turskom ukoliko želi da efikasno i brzo pobjedi terorističku organizaciju ISIS.

Istakavši da je susret sa predsjednikom Erdoganom prošao u jako prijatnoj atmosferi, McCain je napisao:

-Da bi efikasno i trajno porazili terorističku organizaciju ISIS, da bi spriječili djelovanje naših neprijatelja i da bi uspostavili ravnotežu, SAD treba sarađivati sa Turskom. Predsjednik Erdogan je predložio da se u Siriji osnuju sigurnosne zone i da se povrati Rakka, što SAD trebaju shvatiti za ozbiljno - stajalo je tada u njegovom otvorenom pismu, a a važno je napomenuti u kontekstu aktuelnih dešavanja na relaciji Washinkton-Ankara.

sastanak-predsjednistvo-john-mccain-11042017-JB-380.jpg
John McCane u Predsjedništvu BiH 26.08.2018.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.