open-navfaktor-logo
search
Dirljivi oproštaj
Preminula doktorica Ana Čoporda koja je spašavala tuđe živote i prošla brojna iskušenja
U 41. godini od posljedica zaraze koronavirusom preminula je doktorica Ana Čoporda, anesteziolog u Kliničkom bolničkom centru Zvezdara u Srbiji.
18.01.2022. u 11:51
get url
text

Dirljivim statusima od doktorice Ane opraštaju se oni koji su je poznavali, koji su kazali da je liječila druge i spašavala tuđe živote, ali da je, nažalost, izgubila bitku sa koronom.

- Žao mi je što niste upoznali Anu. Ana je bila anesteziolog. Ana je voljela život, uvijek je bila vedra i nasmijana, brza i pomalo šašava, onoliko koliko je potrebno da se ovaj naš posao obavlja sa lahkoćom i sa što manje tenzije jer nam je ionako ne fali. Anu znam otkad je ušla u bolnicu na specijalizaciju, bila je tek neku godinu mlađa od mene, četrdesetak. Izvrstan ljekar, inteligentan, sposoban i posvećen. Ana je u svojim tridesetim oboljela od bubrežne insuficijencije i dijalizirala se, ali je i pored toga nastavila da radi svoj posao koji je obožavala – napisao je njen prijatelj, te dodao:

- Ana je sa tom dijagnozom uprkos svim rizicima rodila prekrasnu kćerkicu koju je također obožavala. Čekala je godinama transplantaciju bubrega, dočekala i u toj bici pobijedila, sa cijelim nizom komplikacija koje samo zdravstvenom radniku mogu da se dese. Nastavila je da radi i u vrijeme pandemije iako je to bilo maksimalno rizično za osobu na imunosupresivima. Oboljela je COVID-19, liječeći druge i Ana nas je danas zauvijek napustila.

- Ana je sada u nebeskom KBC-u u kojem se nalazi preko 140 naših kolega preminulih od COVID-19. Ana je moj heroj, tihi, plemeniti, nenametljivi junak koji pobJeđuje sa osmijehom. Ana je jedan od najvećih boraca za koje sam u životu čuo. Priču o Aninoj životnoj borbi nećete čuti nigdje drugdje i zato sam je podijelio s vama. Moramo znati ko su pravi heroji i idoli – napisao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.