Igor Mirović, predsjednik Vlade Autonomne pokrajine Vojvodina, će na bh. entitet RS "uvijek gledati kao na svoju državu". Poručio je to tokom sastanka sa tadašnjim predsjednikom entiteta RS Miloradom Dodikom u martu 2017. godine, na kojem je razgovarano o, kako su kazali, modelima saradnje Vojvodine i RS-a.

- AP Vojvodina i RS povezane su i kroz historiju stvaranja RS-a, ali i kroz kontakte ljudi koji žive i koji posluju na obje stare – dodao je Mirović.

Mirovićeva percepcija entiteta RS kao "svoje države" mogla bi spriječiti bilo kakav vid saradnje sa zvaničnicima iz Bosne i Hercegovine, barem onim koji se načelno zalažu za cjelovitost, suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje.

Međutim, takvi stavovi nisu omeli premijera Vlade Kantona Sarajevo (KS) Edinu Forti, koji se danas u Novom Sadu sastao sa Mirovićem, sa kojim je, kako je saopćeno, razgovarao o "povezivanju ljudi, te podsticanju saradnje i kontakata u privredi i u svim oblastima od zajedničkog interesa".

Poručio je Forto da KS sarađuje sa mnogim pokrajinama, te da je plan da se unaprijedi i konkretizira saradnja sa Autonomnom pokrajinom Vojvodina.