open-navfaktor-logo
search
Pretresi u Vladi
Premijer USK Ružnić se oglasio o hapšenju savjetnika, SIPA saopćila detalje
Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona, oglasio se u vezi s hapšenjem njegovog savjetnika Mirsada Topčagića.
15.06.2020. u 13:55
get url
text

U akciji SIPA-e kodnog naziva "Pero" danas je u Bihaću uhapšen Topčagić (A-SDA). On je bivši federalni zastupnik i bivši ministar za pitanje boraca u Vladi USK. 

SIPA je pretresla prostorije u Vladi USK te izuzela neke predmete. 

-Izvršen je pretres jednog dijela prostorija zgrade Vlade Unsko-sanskog kantona, odnosno jedne kancelarije i jednog radnog stola - rekao je Ružnić.

O čemu se detaljno radi i šta je predmet istrage, kaže Ružnić, oni u Vladi ne znaju, i rečno im je "da svi ostali uposlenici normalno nastave sa svojim radom". 

O akciji se oglasila i SIPA. 

- U nastavku aktivnosti u okviru predmeta kodnog naziva Pero, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su na području Unsko-sanskog kantona izvršili pretres na dvije lokacije i lišili slobode jedno lice zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo iz člana 383. Krivičnog zakona  Federacije Bosne i Hercegovine primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem u vezi sa krivičnim djelom iz  člana 373. krivotvorenje isprave istog zakona.

Tokom pretresa policijski službenici SIPA-e otkrili su i privremeno oduzeli računar, mobilni telefon, te raznu dokumentaciju i druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Osoba lišena slobode trenutno se nalazi u prostorijama Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona i nad njim je u toku kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predato u dalju nadležnost postupajućem tužiocu.

Navedene aktivnosti provedene su po naredbama Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona i Kantonalnog suda iz Bihaća - navodi se u saopćenju SIPA-e. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.