open-navfaktor-logo
search
Propisi su jasni
Prekinuti meč Velež - Borac bit će registrovan rezultatom 0:3, uz žestoku kaznu za Rođene
Utakmica 10. kola Premijer lige BiH Velež - Borac prekinuta je u 82. minuti nakon što su Banjalučani poveli 2:0, a odmah potom domaći navijači utrčali na teren.
21.09.2021. u 22:45
get url
text

Gosti su poveli u 37. minuti preko Vranješa koji je pogodio iz slobodnog udarca, a isti igrač pogodio je mrežu i u 81. minuti, neposredno prije prekida.

VEZANI TEKST - Neslavan kraj: Navijači utrčali na teren, u 82. minuti prekinut meč Velež - Borac

Domaći navijači, koji su cijelo vrijeme utakmice bili nezadovoljni suđenjem, nakon drugog Vranješovog gola utrčali su na teren i utakmica je prekinuta.

Pravilnik o takmičenju FSBiH "kaže" da će meč biti registrovan službenim rezultatom 0:3, te "najavljuje" i kaznu za Rođene.

- Ako je neka utakmica prekinuta zbog incidenta, nereda, nedovoljnog broja igrača, nepoštivanja odluke sudije da isključeni igrač napusti teren i sl., a utvrdi se da je za prekid odgovoran jedan od učesnika, utakmica će se registrovati rezultatom 3:0 (par-forfe) u korist protivničke ekipe, ukoliko do prekida protivnička ekipa nije postigla bolji rezultat - piše u Članu 61:

- U slučaju prekida utakmice zbog nereda ili ozbiljnog incidenta, nadležni takmičarski organ može suspendovati odgovarajuću ekipu od odigravanja utakmica na tom stadionu ili određenom području za vrijeme vođenja postupka, do donošenja odluke nadležnog disciplinskog organa - navedeno je u drugom dijelu Člana 61.

Uz sve to, Rođeni će biti žestoko kažnjeni i novčano... O novčanoj kazni odlučivat će Disciplinska komisija FSBiH, a Član 59. ne ide u prilog Mostarcima.

- (1) Ako se na stadionu, ili neposredno van stadiona za vrijeme igre, prije i poslije igre, dogode neredi koji su ugrozili fizički integritet učesnika utakmice ili uzrokovali veću materijalnu štetu na stadionu, a organizator utakmice nije preduzeo mjere da spriječi nerede ili ih nije preduzeo u dovoljnoj mjeri, bit će kažnjen:

a) klub, novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM,
b) sportski radnik kao odgovorno lice u klubu, novčanom kaznom najmanje 500 KM.

(2) Ako se prekršaj iz st. 1 ovog člana okvalifikuje kao teži prekršaj ili ako se ponovi, bit će kažnjen:
a) klub, oduzimanjem od tri do devet bodova, odnosno od tri do devet negativnih bodova i novčanom kaznom od 5.000 KM do 10.000 KM,
b) sportski radnik kao odgovorno lice u klubu, zabranom vršenja funkcije od jedne godine do dvije godine.

(3) Ako su neredi poprimili veću masovnost i prozrokovali takvu materijalnu štetu pa je došlo do uznemirenja sportske i društvene javnosti i opšte osude, uz izrečene kazne iz st. 1 i 2, ovog člana, može se izreći kazna zabrane igranja pred gledaocima ili zabrana igranja na određenom stadionu ili stadionima određenog područja i to, u oba slučaja od dvije do šest utakmica...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.