open-navfaktor-logo
search
Slučajnost ili ne
Predviđanja koronavirusa stara više od decenije: "Pojavit će se 2020, iznenada će nestati i vratiti se za 10 godina"
Kada je Sylvia Browne u romanu iz 2008. napisala da će se teška bolest slična pneumoniji širiti svijetom oko 2020. godine, vjerovatno nije mogla pretpostaviti da će se njeno predviđanje ispuniti tako precizno.
13.03.2020. u 23:08
get url
text
Knjige Sylvije Browne i Deana Koontza
Knjige Sylvije Browne i Deana Koontza

Dok se svijet bori protiv širenja koronavirusa, neki tvrde da je ona predvidjela virus u svojoj knjizi "Posljednji dani: Predviđanja i proročanstva o kraju svijeta".

- Oko 2020. godine teška će se bolest slična pneumoniji proširiti širom svijeta, napadajući pluća i bronhije i odupirući se svim poznatim načinima liječenja – napisala je Browne u knjizi iz 2008. godine.

Dodala je da još više od same bolesti zastrašuje činjenica da će iznenada nestati, brzo kako je i došla, te da će se ponovo vratiti deset godina kasnije, a zatim ponovo nestati u potpunosti.

Teoretičari zavjera su skrenuli pažnju na njezin opis "bolesti nalik pneumoniji" koja napada pluća i bronhije i tvrde da se podudara s bolešću koju danas izaziva koronavirus.

Međutim, web lokacija za provjeru činjenica Snopes.com istaknula je da se virus SARS-a pojavio nekoliko godina prije objave knjige, te da je možda inspirirao autoricu.

Browne je bila poznata kao autor više od 40 knjiga, bila je čest gost u emisijama tokom kojih je predviđala budućnost gledaocima. Međutim, bila je gotovo jednako poznata zbog svojih ponavljanih neistina ili diskreditiranih predviđanja.

Tvrdila je 2002. godine da je 11-godišnjeg Shawna Hornbecka oteo Latinoamerikanac sa "dreadlocksima" i tamnom kožom, ali kad je Hornbeck 2007. godine pronađen živ, pokazalo se da ga je oteo bijelac.

Dvije godine kasnije je Browne majci Amande Berry rekla da je njena oteta kćerka mrtva. Išla je tako daleko da je sugerirala da je njeno tijelo ostavljeno u vodi i da bi se na njenoj jakni mogao naći DNK ubice. Majka Amande Berry je preminula dvije godine kasnije, a Berry je pronađena živa, skupa sa još dvije otete žene.

Posljednje tvrdnje nisu prvi put da teoretičari zavjere tvrde da je virus ranije predviđen. Neki teoretičari tvrde da je francuski astrolog Nostradamus također predvidio koronavirus, dok drugi vjeruju da je COVID-19 predvidio Dean Koontz u svojoj knjizi "Oči tame" iz 1981. godine.

Koontz je virus nazvao "Wuhan-400", što je ime grada u kojem se COVID-19 pojavio. Opisao ga je kao smrtonosni virus koji je nastao u laboratoriji u blizini grada, te kao "savršeno biološko oružje".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.