Mons. Pezzuto kazao je kako Apostolska nuncijatura u Sarajevu u potpunosti podržava saopćenje Biskupske konferencije BiH u kojem se, među ostalim, navodi kako katolički biskupi odlučno odbacuju sve nepravedne sudove i insinuacije s obzirom na misu koju će u subotu, 16. maja, u sarajevskoj katedrali Srca Isusova za žrtve Bleiburga predslaviti vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić, saopćio je sedmičnik.

Podsjećaju kako je papa Franjo za vrijeme svog pastirskog pohoda glavnom gradu BiH, 6. juna 2015. godine, u govoru članovima Predsjedništva BiH rekao kako Sarajevo i BiH imaju "posebno značenje za Evropu i čitav svijet".

Također je istaknuo, navode, kako glavni grad BiH s pravom nosi epitet "evropskog Jeruzalema" i zapravo predstavlja jedno veliko raskršće kultura, naroda i vjera, a takva uloga, kako kažu, zahtijeva da se uvijek iznova grade novi mostovi te da se postojeći istovremeno obnavljaju i čuvaju, kako bi se osigurali učinkoviti, sigurni i civilizirani odnosi.

- Osuda svih zločina, bilo ko da ih je počinio, molitva za spas duša nevinih i oprost, predstavljaju temelj tih civiliziranih odnosa - dodaje se u saopćenju.