Predstavljena "Bošnjačka usmena balada" Muniba Maglajlića

objavljeno: 06.03.2018. u 14:45

Zemaljski muzej BiH izdavač je knjige "Bošnjačka usmena balada" autora Muniba Maglajlića, koja je predstavljena danas u maloj izložbenoj sali Odjeljenja za prirodne nauke.

O knjizi su govorili Fahrudin Rizvanbegović, Tamara Karača-Beljak i Sead Šemsović, koji su istaknuli vrijednost tog djela i ukupnog stvaralaštva tog autora, ali i ukazali na osobine (skromnost, znatiželja i visoki stepen obaviještenosti) koje su krasile rahmetli Muniba Maglajlića i obilježile njegov rad.  

U okviru promocije knjige nastupio je mladi interpretator sevdalinke Zanin Berbić, a prisustvovala je supruga rahmetli Muniba Maglajlića.

Knjigu je finansijski podržalo Federalno ministarstvo nauka i obrazovanja i Fondacija za izdavaštvo FBiH.

Historičar književnosti Munib Maglajlić (1945-2015) rođen je u Banjoj Luci. Radio je u Institutu za književnost u Sarajevu. Od 1992. pa do odlaska u penziju bio je redovni profesor na Odsjeku za južnoslavenske književnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu, a smrt ga je zatekla na mjestu direktora Instituta za bošnjačke studije pri BZK "Preporod", kao i Fondacije "Novi vidici", te na mjestu urednika u Fondaciji "Mulla Sadra".

Maglajlić se posebno bavio usmenom književnošću, vezama usmene i pisane književnosti i starijom književnošću. Objavio je veći broj knjiga i radova u domaćim i inozemnim stručnim publikacijama. Njegova djela veoma su važna za kulturu Bosne i Hercegovine. Izuzetan trag ostavio je djelujući u BZK "Preporod", čiji je predsjednik bio od 1994. do 2001. godine.