Subota, 15.08.2020.
h

Predstavljen projekat "BH Roma Arhiva": Istražiti arhivsku građu o Romima u BiH

Projekat, koji je u pripremnoj fazi, ima za cilj da otvori i istraži arhivske fondove koji potencijalno sadrže arhivsku građu o životu Roma u BiH kako bi se kasnije izradio edukativni materijal koji bi ušao u nastavne programe.

Iako su Romi na području Bosne i Hercegovine prisutni više od 500 godina, postoji veoma malo arhivske građe o njihovom kulturno-historijskom naslijeđu, zaključak je projekta "BH Roma Arhiva", javlja Anadolu Agency (AA).

Projekat organizira udruženje "Kali Sara – Romski informativni centar" uz finansijsku pomoć Fonda otvoreno društvo BiH i OSCE-a u BiH. Na učešće u projektu pozvani su predstavnici ministarstava, arhiva, muzeja, biblioteka, međunarodnih i domaćih nevadinih organizacija iz BiH.

Slobodan Nagradić, član državne komisije za UNESCO, rekao je kako svi narodi u BiH moraju znati više o Romima, njihovom dolasku, njihovim stradanjima i rezultatima koje su postigli u raznim oblastima.

"Dakle, već sada znamo ponešto o svemu tome, ali to nije dovoljno. Romi su najstarija nacionalna manjina u smislu dolaska u BiH i najbrojnija su manjina danas, ali su i najugroženija socijalna manjina. Ovaj projekat je s ciljem jačanja identiteta Roma. Nema naroda koji nema svoj identitet, mislimo da Romi u BiH zaslužuju da se o njima daleko više zna", poručio je Nagradić.

 

O Romima se počelo istraživati u arhivskoj građi tek od 2014. godine, istakla je Sanela Bešić, izvršna direktorica udruženja "Kali Sara". U tim prvim istraživanjima, kako je rekla, identifikovana je nekolicina dokumenata i eksponata iz par muzeja i arhiva.

Bešić je istakla kako se ne zna pouzdano koliko fondova krije materijale koji svjedoče o romskoj kulturi i tradiciji.

"Ima saznanja o tome da su Romi došli na ove prostore prije više od 500 godina. Vratit ćemo se u osmanski i austro-ugarski period gdje ćemo to tražiti. Moramo naći ljude koji znaju jezik, perzijsko-arapski koji se govorio u to vrijeme, bit će nam potrebni istraživači koji znaju čitati te dokumente. ", rekla je Bešić.

U Arhivu BiH koji baštini kulturno naslijeđe svih naroda u BiH postoji vrlo malo građe koja se odnosi na populaciju Roma, rekao je direktor Arhiva BiH Saša Klepić.

"Arhiv BiH, kao jedan od arhiva u BiH, čuva i posjeduje veoma mali broj fondova koji se odnose na ovu populaciju. Romska populacija je kroz vijekove bila na margini društva i to treba istražiti do kraja", rekao je Klepić.

Jonathan Moore, ambasador Misije OSCE-a u BiH, istakao je kako je potrebno isticati tradiciju, ali i prava svih naroda koji naseljavaju BiH.

Dodao je da, kada se govori o Romima, ne treba govoriti o "romskom pitanju" već o njima kao ljudima i građanima BiH.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh