U intervjuu “Jedan” na BHT1 predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević, između ostalog govori o radu ove institucije i odlukama koje donose domaće sudije, ulozi stranih sudija, obiljezavanju dana RS, političkom pritisku na sudije, Vrhovnom sudu BiH, reformi pravosuđa.

Na pitanje da li se aktivnosti na obilježavanju Dana RS 9. januara mogu se smatrati neustavnim, Knežević odgovara:

-Odluka Ustavnog suda je izričita. Deveti januar ne može biti Dan Republike Srpske po zakonu RS, ali Dan Republike Srpske je nesporan i RS ima pravo na Dan Republike- kaže Knežević i dodaje da sve aktivnosti na obilježavanju Dana RS mogu se smatrati ustavnim. 

Bilo kakav događaj koji se dešava 9.januara nije u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH je u martu 2019.godine, odlučujući po apelaciji devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske, donio odluku kojom je stavio van snage odredbu Zakona o Danu Republike Srpske, prema kojoj se on obilježava 9. januara. Knežević objašnjava da je na taj način Ustavni sud BiH istovremeno izvršio odluku.

-Ustavni sud u suštini je izvršio tu odluku. Zakon o Danu RS ima nekoliko članova, a mi smo Član 1., u stvari Član 2. poništili, proglasili ništavnim, izbrisali iz pravnog života i ostao je član koji kaže da Republika Srpska ima pravo da ima Dan Republike, što nije sporno, ali onaj dio koji je govorio da je 9.januar taj datum, mi smo to poništili. Šta sad trebaju da provedu? Ne postoji provođenje te odluke jer smo je mi proveli. Da li će RS utvrditi neki drugi datum i na koji način, to je stvar Parlamenta RS. Zato i jeste provedena odluka- kaže predsjednik Ustavnog suda BiH.