navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Poznato i ime

Predsjednik Indonezije otkrio tačnu lokaciju izgradnje novog glavnog grada te zemlje

Plan izgradnje novog glavnog grada predmet je rasprava u Indoneziji već nekoliko decenija

Objavljeno: 26.08.2019. u 12:34
get url
text

Predsjednik Indonezije Joko Widodo izjavio je kako će glavni grad te zemlje Jakarta iznova biti izgrađena i preseljana na područje pokrajine Istočni Kalimantan na otoku Borneo.

U prisustvu najviših državnih zvaničnika, Widodo je lokaciju nove Jakarte saopćio na konferenciji koja je danas održana u Predsjedničkoj palati.

On je kazao da će se nova Jakarta prostirati na području Sjevernog Penajam Pasera i dijelom na područku Kitai Kertangera.

- Mjesto na koje će biti preseljen glavni grad je pod manjim rizikom od zemljotresa i drugih prirodnih katastrofa. Taj korak će doprinijeti i razvoju Kalimantana, što je u skladu s politikom ravnomjernog razvoja Indonezije - kazao je Widodo.

Plan izgradnje novog glavnog grada predmet je rasprava u Indoneziji već nekoliko decenija. Prvi je tu ideju dao prvi predsjednik Indonezije Ahmed Sukarno, a aktuelni predsjednik te zemlje Widodo je plan oživio prije dvije godine i načinio konkretne iskorake u tom pravcu.

Zvaničnici Indonezije su ranije kazali da bi se novi glavni grad moga zvati Tanah Bumbu, Palangkaraya ili Penajam.

Trenutni glavni grad Indonezije Jakarta ima populaciju od oko 30 miliona u širem gradskom području. Slovi za grad koji tone i koji je prekomjerno naseljen i zagađen.

Novi glavni grad trebao bi se prostirati na površini između 30.000 do 40.000 hektara i kako će ga naseljavati maksimalno 1,5 miliona stanovnika.

Izgradnja bi trebala koštati blizu 33 milijarde dolara. Početak izgradnje najavljen je za 2021. godinu, a početak preseljenja za 2024. godinu.