Istanbulska hidiv čorba
Potrebni sastojci: 4-5 šampinjona ili 1 vrganj, 1 manja tikvica,1 mrkva, 1 šolja (od 1,5 dcl) smrznutog graška, 4 kašike maslinovog ulja, 1 kašika maslaca, 2 kašike brašna, oko 1 l tople vode, so, biber, vegeta, 1 šolja (od 1,5 dcl) jogurta, 1 žumance.
Postupak pripreme:
Zagrijati ulje i maslac, pa dodati narezane gljive. Propržiti ih tri, četiri minute, a zatim dodati brašno.
Nakon 10-tak sekundi, sipati toplu vodu, miješajući svo vrijeme. Dodati na kockice narezane tikvicu i mrkvu, grašak, pa začiniti po ukusu. Kuhati 15-tak minuta.
Sjediniti jogurt i žumance. Sipati nekoliko kašika tečnosti iz šerpe, pa pažljivo smjesu istresti u šerpu, miješajući svo vrijeme.
Nakon pet minuta kuhanja na laganoj vatri, čorbu poslužiti.
Đulbastije
Potrebni sastojci: 500 g mljevene junetine, tri veća krompira, dvije glavice luka, dva česna bijelog luka, dvije kašike brašna,
jedno jaje, so, biber, vegeta, bešamel sos.
Postupak pripreme:
U posudu staviti junetinu, izrendani krompir i luk. Dodati dva česna bijelog luka, dvije kašike brašna, jedno jaje, so, biber i vegetu. Miješati dok se sastojci ne sjedine.
Od mesa praviti potom male pljeskavice.
Na zagrijanom ulju kratko ispeći đulbastije da dobiju koricu s obje strane. Potom ih poredati u tepsiju i zaliti bešamel sosom.
Ostaviti da se peku 30-ak minuta na 220 stepeni Celzijusa.
Po želji možete dodati žuti sir.
Đulbastije servirati u kombinaciji sa pečenim krompirom, pire krompirom i salatom po vlastitom izboru.
Salata sa bulgurom (Tabbouleh)
Potrebni sastojci: 120 g bulgura, 600 ml vode, 1 kašičica vegete, 250 g paradajza, 1-2 mlada luka, 3 kašike nasjeckanog peršuna, 1 kašika narezane nane, 3 kašike maslinovog ulja, 2 kašike limunovog soka, so, crni mljeveni biber.
Postupak pripreme:
Bulgur stavite u zdjelu i preliti kipućom vodom u koju ste dodali vegetu. Pokriti i ostaviti da se smoči oko 25 minuta.
Potom bulgur ocijediti i ostaviti da se ohladi.
Hladnom bulguru dodati paradajz narezan na male kockice, sitno nasjeckani mladi luk, peršun i nanu, pa sve lagano promiješati.
Maslinovo ulje i limunov sok pomiješati te preliti salatu.
Salatu posoliti, pobiberiti, promiješati i poslužiti.
Tabbouleh uvijek treba imati više povrća nego zrna bulgura.
Kolač sa trešnjama i jogurtom
Potrebni sastojci: 800 g trešanja, 3 jaja, 1 čaša jogurta (ili kiselog vrhnja), pola čaše od jogurta ulja, 80 g šećera, na vrh noža soli, 200 g oštrog brašna, 50 g griza, kašičica sode bikarbone ili praška za pecivo.
Postupak pripreme:
Trešnje očistiti od košpica.
Razdvojiti bjelanca i žumanca. U bjelanca dodati malo soli i umutiti ih u čvrsti snijeg.
Žumanca dobro izmiksati sa šećerom. U žumanca dodati ulje, jogurt i na kraju umiješati smjesu brašna, praška za pecivo i griza.
Sve zajedno dobro promiješati i lagano umiješati snijeg od bjelanaca.
U uski kalup postaviti masni papir. Kašikom staviti malo smjese biskvita, pa naslagati red trešanja. Ponovo kašikom stavljati smjesu biskvita. Postupak ponavljati sve dok imate sastojaka.
Peći u rerni pola sata na 200 stepeni Celzijusa.
Kada se kolač dobro ohladi, izrezati ga na kriške i poslužiti uz kafu i sok.