open-navfaktor-logo
search
Ko kome prijeti
Predizborne varnice: Šta je to u Izetbegovićevom govoru u Mostaru naljutilo Denisa Bećirovića?
U predizbornoj utrci i kampanji skoro da je sve dozvoljeno. I teške riječi i podmukli udarci.
28.08.2022. u 19:41
get url
text

Tome građani BiH svakodnevno svjedoče čitajući stranačka saopćenja, iako izborna kampanja zvanično još nije startala.

Ipak, odavno se nije desilo da neko tako žustro reaguje, ne ustručavajući se i od otvorenog vrijeđanja, kao što je to učinio Denis Bećirović, kandidat jedanaestorke za Predsjedništvo BiH, koje su očito pogodile riječi njegovog izbornog rivala Bakira Izetbegovića izgovorene na stranačkom skupu SDA u petak u Mostaru, a naročito Izetbegovićeva poruka, koju su i brojni mediji izvukli naslov, da bi bio zabrinutiji da je Radončić na Bećirovićevom mjestu.

U zvaničnom saopćenju SDP-a Izetbegovićeve riječi protumačene su kao "napad",  a sam Bećirović nije se suzdržao da mu spočita godine (66) te uobičajeno podsjeti na "krađu 10,5 miliona KM na nabavci respiratora za potrebe bolesnika", te da je  SDA s Izetbegovićem na čelu "poprimila i određene elemente kriminalne organizacije". No otišao je i korak dalje sa riječima da je Izetbegović "ulizica, prvoklasna", ne pojasnivši kome se to predsjednik SDA "ulizuje", te prijeteći dodao "otvoreno ti poručujem, odgovarat ćete za svaku ukradenu marku i zloupotrebu položaja".

Šta je to toliko naljutilo Denisa Bećirovića, koji se inače voli pohvaliti kako se eto "ne bavi Izetbegovićem" i ne vodi prljavu kampanju, nego je okrenut programima, projektima, koje istina, javnost još nije vidjela.

Izetbegović je, prema izvještajima sa skupa u Mostaru, Bećirovića spomenuo nakon pitanja postavljenog iz publike.

- Jedan od vaših protukandidata, Denis Bećirović, bio je jučer ovdje u Mostaru. Sve što je govorio jesu kritike isključivo na vaš račun. Kako to komentarišete, bilo je pitanje. 

- Da vam pravo kažem, nisam to pročitao. Trebao sam možda, ali nisam. Ali su mi rekli moji saradnici da me optužio da ratnohuškački nastupam, a pri tome bio je u tu u Mostaru. HDZ-ovo sjedište je kilometar od ovog mjesta. Mislim da njih nije spomenuo nikako.

On ne vidi problem izgleda u onome što radi HDZ, što radi SNSD, što rade zajedno. Ne možemo se mi praviti, što kažu, da ne vidimo slona u sobi. Srbija se naoružava, Hrvatska se već naoružala, vidjeli ste šta je Dodik radio sa policijom, duge cijevi nabavio. Ne možemo se praviti da te stvari ne vidimo. Srbija pravi strategije kojima obuhvata teritoriju BiH i Crne Gore. Vulin svako malo vršlja tu po Bosni i šalje poruke kako će biti zemlja podijeljena, četnici nam pjevaju kako će Drina teći krvava.

Ja sam izbjegavao noćas na tribini da takve stvari kažem jer pravo da vam kažem, došao sam u Mostar nakon pobjede naše Lane. Htio sam da bude malo to optimističnije, da nekako ne kvarimo ukus te pobjede, da tako kažem. Ali ne možemo se praviti da te stvari ne vidimo.

Je li stvarno te stvari Bećirović ne vidi? Jesmo li mi krivi, koji smo genocid pretrpjeli, kada nam govore da će nam podijeliti zemlju, da će Drina teći krvava, da će napraviti ipak treći entitet, ono što nisu uspjeli '93, '94, kada kažemo da smo se prebrojali i da ćemo se braniti.

Mi nikada nikoga nismo napali niti ćemo mi ikad ikoga napasti, niti smo se mi ikada svetili. Nećemo dopustiti sigurno da dočekamo ponovo ’92. godinu. Sigurno! I naravno da poduzimamo sve što je u okviru zakona, Ustava, u okviru institucija i tako dalje da budemo jaki jer slabost privlači agresiju kao vakuum. Ona inspiriše nasilnike. Sve je više ratova za resurse.

Evo pogledajte šta je uradila Rusija u Ukrajini. Dakle, bit će sve više ratova, taktičkih ratova kojima se ostvaruju ekonomski interesi. Ne smijete biti slabi u takvom svijetu. Mi ne smijemo biti slabi. To je moja glavna poruka za Bošnjake, za dobri bošnjački narod. Nećemo mi nikad nikoga napasti. Ne smijemo biti slabi. Činite sve što možete, i vi mlađi i ostali, da se ne bude više nikad slabo.

Da li je oponentski blok stranaka mogao ponuditi zajedničkog kandidata koji bi bio ozbiljniji rival od Denisa Bećirovića? Pa naravno. Dakle, ne treba nikoga potcjenjivati, ali kada se ponudite za takvu poziciju, onda morate biti sigurni da možete nešto napraviti u ovakvim okolnostima.

Mislim gospodin Bećirović da je pola života i više od pola života, što kažu, na državnim jaslama. Plaće u raznim parlamentima 24 godine. Piše čovjek neka otvorena pisma. Mene zanima, ima li iko da se sjeća jedne rečenice iz tih otvorenih pisama? Koštala su nas, evo, dva miliona maraka. Čovjek je nešto pisao. I šta je osim toga radio? Nije čovjek osjetio tegobu života ni na koji način. Onaj ko hoće da vodi narod trebao je da prođe svašta što narod prođe. I siromaštvo, između ostalog. Ja sam zatvorenikov sin. Ja znam kako je teško živjeti. Ja razumijem narod. Da li je bilo jačeg kandidata? Naravno. Dakle, uz sve naše prepirke i sukobe i nesporazume sa gospodinom Radončićem, mi ne možemo kazati da taj čovjek nije velike stvari napravio. Ni iz čega, za razliku od Bećirovića, napravio je nešto što je potpuno dodirljivo i vidljivo i što će ostati iza njega. I time je dokazao svoju sposobnost. Dakle, da je gospodin Radončić na Bećirovićevom mjestu, ja bih bio zabrinutiji - kazao je Bakir Izerbegović u Mostaru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.