open-navfaktor-logo
search
Div iz Čapljine
Prce se oprostio: Nikola, hvala ti!
Nikola Prce sinoć je protiv Španije odigrao posljednje minute u dresu rukometnu reprezentacije Bosne i Hercegovine.
18.01.2022. u 19:19
get url
text

Prce je protiv aktuelnog evropskog prvaka Španije postigao tri gola, a nakon susreta je dao intervju za medije gdje je izjavio da se oprašta od najdražeg dresa.

- Ovdje nema previše naših ljudi, tako da ne osjećam da je bila posljednja utakmica, ali jeste. Žao mi je što prvenstvo nismo okončali pobjedom iako smo bili veoma blizu, na kraju smo pali. Ovo je bila moja posljednja utakmica u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine. Mislim da je stvarno bilo dosta. Za mene bi najljepši mogući način bio oprostiti se da smo dobili, ali i ovako možemo biti zadovoljni. Čestitke Španiji - rekao je Prce, te istakao da mu je najdraži momenat u karijeri odlazak na Svjetsko prvenstvo u Katar.

Div iz Čapljine je sa 25 godina upisao debi za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, u kvalifikacijama za Evropsko rukometno prvenstvo 2006. godine.

VEZANI TEKST - Nikola Prce poslao emotivnu poruku: Hvala našim navijačima, zbog vas je sve ovo imalo smisla

Sa reprezentacijom se plasirao na prvi veći turnir nakon pobjede protiv Islanda u susretima baraža za Svjetsko rukometno prvenstvo 2015. godine. Upravo je Prce je bio jedan od najvažnijih igrača s ukupno 18 golova u dvije utakmice. 

Kada se činilo se da se njegova karijera bliži kraju, odlični nastupi u dresu reprezentaciju donijeli su mu potpis za mađarskog velikana Pick Szeged.

Odigrao je fenomenalnu polusezonu i osvojio EHF kup, prvi evropski trofej u historijii kluba. Oko 20.000 navijača organizovalo je veliki doček na trgu u Segedinu.

Te 2014. godine proglašen je za za sportistu godine u Bosni i Hercegovini. Po primanju ove prestižne nagrade, Prce je ponosno rekao:

- San svakog sportiste je biti najbolji u svojoj zemlji. Malo ljudi može očekivati ​​da će se to dogoditi tokom karijere, a ja sam imao sreće. Ovo je vjerovatno najveće postignuće u mojoj karijeri, možda i u životu.

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. Nikola je ponovno bio ključni igrač. S 32 postignuta pogotka legendarni Zmaj je bio najučinkovitiji igrač reprezentacije. Posebno je briljirao u odlučujućem meču protiv Češke kada je s 10 golova odveo reprezentaciju Bosne i Hercegovine do historijskog plasmana na Evropsko prvenstvo.

Nekadašnji selektor Zmajeva Dragan Marković u razgovoru prije nekoliko dana sa emocijama je govorio o Nikoli.

VEZANI TEKST - Prce: Ovo je bila moja posljednja utakmica u dresu reprezentacije BiH, volio bih biti predsjednik države

- Mislim da je obilježio ovu generaciju. Izdigao se iznad najboljih. To je jako kvalitetan sastav bio, mislim da su i ostali igrači doprinijeli tome da on bude lider. Ima specifičnu hrabrost, ulazio je u utakmice da može svakoga da pobijedi. S poštovanjem možemo reći da je ikona našeg rukometa - izjavio je Marković drhtavim glasom.

Prce je u dresu naše reprezentaciju ukupno odigrao 120 utakmica, te je postigao 445 pogodaka.

Ostavio je ogroman pečat u bh. sportu, kako među navijačima, tako i među sportskim radnicima, te običnim ljudima. Uvijek je igrao srcem za reprezentaciju i davao maksimum. Od svog prvog pojavljivanja u najdražem dresu bio je autoritet na parketu, kao i izvan njega. 

Da li je mogao zamisliti ljepši oproštaj od reprezentativnog dresa nego u susretu protiv aktuelnog prvaka Evrope i jedne od najboljih reprezentacija na svijetu? 

Nikola, hvala ti!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.