open-navfaktor-logo
search
Pripadnici MUP-a RS-a
Poznata imena svih uhapšenih za zločine nad civilima u Bijeljini
Pored Gorana Sarića, nekadašnjeg komandanta Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapšeni su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a za zločine počinjene u Bijeljini tokom 1992. godine.
03.12.2021. u 14:16
get url
text

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su sedam osoba zbog sumnje da su kao pripadnici policijskih struktura Republike Srpske učestvovali u ubistvu veće grupe Bošnjaka, među kojima su bile žene i djeca u mjestu Balatun kod Bijeljine, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) saznaje da su među uhapšenima Živan Miljanović, pomoćnik komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bijeljina, Stevo Bokarić pripadnik Službe državne bezbjednosti Bijeljina, Jovica Petrović i Mirko Šimić, pripadnici Interventnog voda SJB, te Ljubo Marković i Slavenko Kočević, pripadnici Specijalnog voda Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, takozvane "Pahuljice".

VEZANI TEKST - Zbog zločina u Bijeljini uhapšen general MUP-a RS-a Goran Sarić

BIRN BiH je ranije pisao da je uhapšen i Goran Sarić, nekadašnji komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske – koji je u dva predmeta Državnog suda pravosnažno oslobođen krivice za genocid u Srebrenici i ratne zločine u Sarajevu.

Kako se navodi u saopćenju, oni su osumnjičeni za učestvovanje u ubistvu 22 osobe bošnjačke nacionalnosti među kojima je bilo sedmero djece i osam žena.

- Među osumnjičenima koji su lišeni slobode su i osobe koje se terete za izravno sudjelovanje u egzekucijama žrtava - stoji u saopćenju Tužilaštva, dok je SIPA saopćila da se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva po komandnoj i induvidualnoj odgovornosti, te kao saučesnici.

VEZANI TEKST - Hapšenja zbog zvjerske likvidacije 22 člana porodica Sejmenović, Malagić i Sarajlić

Uhapšeni se sumnjiče za 22 člana porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić, među kojima i sedmero djece, koji su odvedeni iz svojih kuća u bijeljinskom naselju Bukreš, gdje su stanovali i ubijeni u zoru 25. septembra 1992. godine u selu Balatun na obali Drine na području Bijeljine.

Na groblju u Sremskoj Mitrovici 2002. godine pronađeni su posmrtni ostaci 13 tijela, ukopani pod oznakama NN. Do 2011. pronađeno je i sahranjeno 18 stradalih, a četvero se još uvijek vode kao nestali.

Uhapšene osobe, u narednom periodu, će biti predate postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.