open-navfaktor-logo
search
Nemaju akreditaciju
Potvrđeno za Faktor: Tužilaštvo TK istražuje zapošljavanje i imenovanje kadrova s diplomama Kallosa
Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona istražuje ima li slučajeva zapošljavanja s diplomama Evropskog univerziteta Kallos, potvrđeno je za Faktor u Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona.
23.12.2021. u 10:34
get url
text
Evropski univerzitet Kallos u Tuzli

- Na osnovu više dostavljenih krivičnih prijava Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u novembru 2021. godine otvorilo predmet koji je vezan za Univerzitet Kallos u Tuzli. U prijavama se navode određene nezakonitosti u radu i djelovanju ovog Univerziteta. U provjere prijavljenih radnji je uključen Sektor kriminalističke policije MUP-a TK, Odsjek za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije, a u određenim segmentima rada Univerziteta i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove - kaže Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva TK.

Kako nezvanično saznajemo provjere u pojedinim javnim ustanovama se već počele, a provodi ih policija po nalogu Tužilaštva. Između ostalog, policija provjerava da li je bilo zapošljavanja u javnim ustanovama i institucijama TK, gradova i općina ovog kantona, s diplomama sva tri ciklusa studija na Univerzitetu Kallosu, što nije u skladu sa zakonom, jer Univezitet Kallos nema akreditaciju.

- Obavljaju se različite provjere prijavljenih radnji, između ostalog, i to da li je bilo prijema uposlenika ili imenovanja kadrova sa diplomama sva tri ciklusa studija na Univerzitetu Kallos u javnim institucijama na području Tuzlanskog kantona, obzirom na to da Univerzitet nije akreditovan i ne može izdavati diplome prema odredbama Zakona o visokom obrazovanju TK - navodi Arnautović i dodaje da se radi o tek otvorenom predmetu u Tužilaštvu TK.

VEZANI TEKST - Doktorirao na univerzitetu "Kallos": Alen Kamerić izabran za direktora UKC-a Tuzla

Vlada TK prije nekoliko dana dala je saglasnost da dr. Alen Kamerić bude imenovan za generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla.

Kamerić je doktorirao na Kallosu, a vrlo brzo po odbrani disertacije, na istom univerzitetu dobio je titulu docenta. Navedena naučna i akademska titula su eliminatorni uvjeti da neko bude na čelu UKC-a.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.