Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Suvada Djedovića (22) iz Brke kod Brčkog zbog sumnje da je držanjem marihuane radi prodaje počinio krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta, Djedović se tereti da je u kući i improviziranom objektu iza kuće u Brki skrivao 55 paketa s više od 42 grama opojne droge marihuane, koji su pronađeni prilikom pretresa izvršenog 5. septembra.

Tužilaštvo mu je stavilo na teret i da je nekoliko dana ranije, nakon svađe ispred jednog ugostiteljskog objekta u tom mjestu, razbijanjem vjetobranskih stakala oštetio automobil kojeg je koristio K. Š..

Zbog držanja marihuane radi prodaje Djedović je optužen za krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga  s propisanom kaznom zatvora u trajanju od jedne do deset godina. U vezi s događajem od 28. augusta, Tužilaštvo ga je optužilo za krivično djelo oštećenja tuđe stvari sa zaprijećenom novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.

Podsjetimo, Tužilaštvo Distrikta sumnjiči Suvada Djedovića da je zajedno sa Suanom Halilovićem, Nihadom Hukićem i Samidom Šabanovićem 17. novembra učestvovao u otmici i ubistvu Edina Zejćirovića iz Čelića.

Nakon što su uhapšeni početkom decembra, svima im je određen pritvor, dok je brčansko Tužilaštvo u međuvremenu nastavilo intenzivno provođenje istraga protiv njih za otmicu i ubistvo, ali i podizanje optužnica za ranije počinjena krivična djela.

Djedović je prije nešto više od godine osuđen u Brčkom na tri mjeseca zatvora upravo za krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, dok je prije dva mjeseca u Zavidovićima osuđen na godinu zatvora za krivično djelo razbojništva.