open-navfaktor-logo
search
Kantonalni sud
Potvrđena optužnica protiv bivših čelnika Agencije za privatizaciju USK: Kako je prodan Saniteks
Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je podiglo, a Kantonalni sud u Bihaću je potvrdio optužnicu protiv Samira Ćatovića, bivšeg direktora Agencije za privatizaciju Unsko-sanskog kantona, te Mersuda Omerdića i Hakije Ibrahimpašić, članova Upravnog odbora Agencije za privatizaciju Unsko-sanskog kantona. 
28.06.2021. u 16:17
get url
text
Saniteks Velika Kladuša

Optužnica je podignuta zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saizvršioci zloupotrijebili položaj ili ovlaštenje prilikom privatizacije firme "Saniteks".

VEZANI TEKST - Detalji optužnice: Kako su Slovenci za samo 5,3 miliona KM postali većinski vlasnici Hotela Tuzla

- Osnovano se sumnja da su optuženi u periodu od februara do septembra 2007. godine, i to najprije Omerdić Mersud i Ibrahipmašić Hakija, skupa sa H. Z. (koji je u međuvremenu preminuo) dali saglasnost na aneks Ugovora kojim je Udruženje građana za zaštitu dioničara "Saniteks" Velika Kladuša kupilo 51 posto državnog kapitala u privrednom društvu "Saniteks", a koji aneks je u ime Agencije za privatizaciju potpisao direktor Ćatović Samir te je tim aneksom obaveza novog investicionog ulaganja predviđenog u članu 3. Ugovora bez razloga i osnova smanjena sa 4,1 milion KM na 2,7 miliona KM.

Potom su, znajući da Udruženje kao kupac 51 posto državnog kapitala nije izvršilo bilo kakva ulaganja u "Saniteks", pa čak ni u navedenom smanjenom iznosu, Omerdić Mersud i Ibrahipmašić Hakija, skupa sa H. Z. donijeli odluku kojom se potvrđuje da su ispunjenje obaveze iz Ugovora, iako nisu bile - saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Prema optužnici, nakon toga je Ćatović kao direktor Agencije za privatizaciju USK proveo tu nezakonitu odluku tako što je izdao uvjerenje kojim se potvrđuje da je Udruženje ispunilo obaveze iz kupoprodajnog ugovora, odnosno da je okončan postupak privatizacije preduzeća "Saniteks".

- Temeljem toga je državni kapital u vrijednosti od 23,5 miliona KM prenesen u vlasništvo Udruženja i čime je Udruženje steklo korist u vrijednosti tog državnog kapitala - navedeno je iz Tužilaštva USK.

Napomenuli su da su tokom istrage, između ostalog, saslušali veći broj svjedoka te pribavili materijalne dokaze kojim je potvrđena osnovanost optužnice.

- U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji pred Kantonalnim sudom u Bihaću - saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.