U optužnici Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, koju je potvrdio tamošnji Okružni sud, navodi se da je Petrović u momentu nesreće imao 1,19 promila alkohola u krvi, usljed čega nije bio sposoban da bezbjedno upravlja autom.

Dodaje se da se kretao iz pravca Teslića prema Čečavi, brzinom od najmanje 80,8 km/h, umjesto u granicama dozvoljene brzine do 80 km/h.

- Izlazeći iz krivine ulijevo, desnim točkom sišao je sa kolovoza na desnu bankinu i izgubio kontrolu nad vozilom, te je došlo do čeonog naleta na pješake Savu i Branka Gačića - ističe se u optužnici.

Savo je od povreda preminuo na licu mjesta, dok je Branko bitku za život izgubio šest dana kasnije.

U ovom postupku, koji će biti održan kada to dozvoli epidemiološka situacija, trebalo bi da se očituje nekoliko vještaka, dok će se kao svjedoci pojaviti sinovi stradale braće, kao i Dragan Petrović, otac vozača Nemanje.

Kako saznaju Nezavisne, tokom istrage je optuženi ispitan i branio se šutnjom. Njegov otac Dragan Petrović je u svom iskazu naveo da je kritičnog dana sa sinom Nemanjom, kao suvozač u vozilu, krenuo na izletište "Eko-oaza", gdje su planirali napraviti manje druženje za prijatelje povodom kupovine vozila.

- Dragan Petrović naveo je da je Nemanja malo brže vozio, zbog čega ga je upozoravao da smanji brzinu, jer na tom dijelu puta u jutarnjim satima često bude klizav kolovoz - navodi se u dokumentaciji o rezultatima istrage.

Kako se dodaje, Dragan Petrović je u svom iskazu naveo da je u Osivici, izlazeći iz jedne krivine ulijevo, Nemanja izgubio kontrolu nad vozilom, usljed čega je automobil počeo da se zanosi i slijeće jednim dijelom sa kolovoza, pa tokom prolaska pored pješaka Nemanja nije uspio da ih izbjegne, već ih je udario.

- Dragan Petrović je napomenuo da je Nemanja prethodnu noć izlazio, te da je znao da je još pod uticajem alkohola, ne bi dozvolio da upravlja vozilom - navodi se u dokumentaciji iz istrage.

Svjedok Dragan Gačić, sin stradalog Save, u izjavi tokom istrage naveo je da je na regionalnom putu čuo jak udar vozila, a zatim i škripu guma.

Naveo je da je idući vozilom prema Tesliću naišao na saobraćajnu nezgodu, gdje je policija naizmjenično propuštala saobraćaj, te da ga je zaustavio jedan komšija i rekao mu da sumnja da je njegov otac Savo stradao.

- Dragan Gačić dalje navodi da je parkirao vozilo, izašao i došao do policije, te im objasnio da je on sin lica koje je stradalo u nezgodi, da se nije zadržavao na licu mjesta, da je otišao kući i obavijestio majku, a da je policija u njegovom prisustvu obavijestila Dejana Gačića da je njegov otac Branko Gačić teško povrijeđen u ovoj saobraćajnoj nezgodi - ističe se u dokumentaciji iz istrage. 

U porodici Gačić rekli su da je Nemanja u momentima nesreće, bio za volanom auta koji je kupio i čiju je kupovinu išao da proslavi.