Kako je saopćeno iz ove nevladnije organizacije, "jednostranom odlukom, bez znanja svih nadležnih institucija te bez najave i konsultacija s Ministarstvom pravde, Ministarstvom finansija i Uredom za zakonodavstvo, bošnjački politički predstavnici samovoljno su donijeli odluku usred krize koja je u potpunosti zaokupila naše društvo po cijenu zaštite života građana Bosne i Hercegovine". 

- Dokazana nekompetencija nadležnih dužnosnika koji su proglasili raspuštanje saziva Kriznog štaba, a kojoj posljednjih dana svjedoči cijela regija, kao i moralna i društvena neodgovornost te lično nepridržavanje uputama građanima BiH još su jedan dodatak političkom ponašanju koje, u trenutku kada su stabilnost i saadnja imperativ, ozbiljno narušava uspješno vladanje trenutnom epidemiološkom situacijom.

VEZANI TEKST.- Kasni isporuka 150.000 testova za COVID-19: Milićević opstruirala rad Kriznog štaba?!

Hrvatski narodni sabor upozorava kako nije vrijeme za političke obračune koje uporno bošnjački politički dužnosnici iniciraju prema Hrvatima. Stoga, apeliramo na razum i zaštitu svih građana te ističemo kako je naša primarna odgovornost osiguravanje opstojnosti zdravstvenog sistema na prostoru cijele Federacije BiH. Imajući ovo u vidu, snažno osuđujemo ponašanje bošnjačkih političkih predstavnika koji u trenucima najveće globalne krize s kojom se svijet suočava u savremenoj povijesti koriste sva sredstva za neprimjerene političke obračune.

Za one koji se u ovim vanrednim vremenima umjesto zdravljem i zaštitom žitelja bave ličnim političkom dobitkom te prenošenjem nadležnosti pri donošenju ključnih odluka, izuzimajući političke partnere u vlasti, uz pogrešno raspoređene prioritete, u ovoj državi na političkim funkcijama nema mjesta.

Hrvatski narodni sabor upozorava bošnjačke dužnosnike kako nije vrijeme za jednostrane poteze, niti donošenje samovoljnih odluka koje će za posljedicu imati direktno ugrožavanje života svih naroda u Bosni i Hercegovini za vrijeme trajanja ove krize.

Prenošenje nadležnosti pri donošenju ključnih odluka, kao u ovom slučaju, smatramo nedopustivim ponašanjem. Poštivajući Ustav, sistem i zakonodavstvo Bosne i Hercegovine, Hrvatski narodni sabor apelira i poziva nadležne na svjesno i odgovorno donošenje odluka u ovim teškim trenucima za sve stanovnike Bosne i Hercegovine - poručuju iz HNS-a koji je u vlasništvu lidera HDZBiH Dragana Čovića.