Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za juli 2019. godine iznosi 1.998,61 KM i za 95,55 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec. Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec maj 2019. iznosila je 938,00 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za 12 KM je viša od prosječne plaće isplaćene u aprilu 2019. godine. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 46,93 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi):

1.      Prehrana – 43,37 posto

2.      Stanovanje i komunalne usluge – 15,57 posto

3.      Higijena i održavanje zdravlja – 5,65 posto

4.      Obrazovanje i kultura – 6,0 posto

5.      Odjeća i obuća – 15,01 posto

6.      Prijevoz – 6,9 posto

7.      Održavanje domaćinstva – 7,5 posto

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 82 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki. Bitno je naglasiti da za juli u troškove obrazovanja i kulture nisu uračunati troškovi kupovine knjiga, pribora i materijala za školu, saopćio je Sindikat.