open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Potpisan Sporazum o osnovici za obračun plaća radnika u obrazovanju
Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj potpisao je danas sa predsjednikom Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalnog odbora KS Saudinom Sivrom Sporazum o osnovici za obračun plaća radnika u djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS za mjesece septembar, oktobar, novembar i decembar ove godine
15.10.2018. u 14:44
get url
text
Saudin Sivro i Adem Zolj su danas potpisali sporazum

Tim sporazumom utvrđena je visina osnovice u iznosu od 310 KM.

- Nadam se da će naredne sedmice biti zakazan nastavak prekinute 45. sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, kao i da će predložena izmjena Zakona o izvršavanju budžeta KS biti usvojena vrlo brzo te da će tako biti ispoštovani sporazumi koje je Vlada potpisala sa svim sindikatima. To će u narednom periodu biti naša zajednička borba - kazao je premijer Zolj, nakon potpisivanja Sporazuma.

Sivro je istakao kako je danas potpisan sporazum koji je usaglašen 28. septembra ove godine, jer je Vlada KS ispunila sve ono što je Sindikat tražio, a ticalo se osiguranja sredstava u budžetu za narednu godinu radi zapošljavanja odgajatelja i stručnih saradnika - asistenata te otvaranja pregovora za izmjenu kolektivnog ugovora kako bi bar bio približan iznos plaća ljudima koji rade isti posao.

- Zadovoljni smo današnjim potpisivanjem sporazuma koji će stupiti na snagu danom objave. Očekujemo da će Skupština KS, nakon što se nastavi sjednica koja je prekinuta, usvojiti izmjene Zakona o izvršavanju Budžeta KS za 2018., kako ne bi bila nikakava sumnja da ovdje postoji bilo kakva namjera jedne ili druge strane da se potpisano ne ispoštuje. Ne vidimo razloga zašto ne bi zastupnici u Skupštini KS usvojili predloženu izmjenu pomenutog zakona, kako bi se razlika za septembar isplatila uz oktobarsku plaću te ispoštovao sporazum koji je potpisan, a koji su ustvari svi zastupnici ranije podržali. Oni koji su bili protiv neka amandmanski djeluju u smislu donošenja ovih izmjena, protiv čega mi nemamo ništa, jer je to pravo svakog zastupnika ili kluba. Mi očekujemo da će Skupština KS izmjene ovog zakona ipak usvojiti - naglasio je Sivro.

Za naredni period najavljeno je i intenziviranje pregovora između Vlade i sindikata za utvrđivanje osnovice za 2019. godinu, saopćeno je iz Press službe KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.