open-navfaktor-logo
search
Pat pozicija
Postoji li treće rješenje: Ko favorizuje Peteva i koga je obmanuo Milorad Sofrenić - novinare ili kolege u Izvršnom odboru FSBiH?
Izbor selektora fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine vruća je tema u sportskoj javnosti naše zemlje.
08.01.2021. u 21:01
get url
text

VEZANI TEKST - Opasna "igra": Da li i čime Vico Zeljković ucjenjuje Bošnjake u Izvršnom odboru FSBiH?

Održane su već tri sjednice Izvršnog odbora FSBiH, a čini se da se došlo u pat poziciju. Vico Zeljković, predsjednik FSRS, isključiv je u namjerama da za nasljednika Duška Bajevića postavi Ivayla Peteva, anonimusa iz Bugarske, ali postoji mali problem jer to ne želi predstavnici Bošnjaka u IO FSBiH.

Zeljković je zbog toga osuo paljbu po Elvedinu Begiću, predsjedniku Saveza, optuživši ga da je on izvršio pritisak na bošnjačke članove u IO, što je Irfan Durić, predsjednik NS Federacije BiH, demantovao.

Jasno je da podršku neće dobiti ni Sergej Barbarez (prijedlog Emira Spahića), kojeg ne podržavaju predstavnici FSRS predvođeni Zeljkovićem i Miloradom Sofrenićem.

Kada se sve sabere i oduzme, evidentno je da će izlaz iz pat pozicije biti treće rješenje. Međutim, s tim ne žele da se pomire iz entiteta Republika Srpska, što je potvrđeno i za Faktor.

Naime, pojedini članovi Izvršnog obora u ponedjeljak su pitali zašto se nisu uzeli u razmatranje i drugi kandidati izuzev Barbareza i Peteva. Kako tvrdi naš izvor iz Izvršnog odbora, objašnjenje im je ponudio Sofrenić, koji je kazao kako su svi ostali "otpali" iz utrke na sjednici IO održanoj 28. decembra 2020. godine.

Zanimljivo, upravo je Sofrenić nakon spomenute sjednice Izvršnog odbora izašao pred novinare i kazao suprotno od onoga što je rekao na IO, pa se postavlja pitanje koga je obmanuo - novinare ili kolege u "fudbalskoj vladi"?

- U opticaju je više kandidata. Petev, Barbarez, Musemić, Osim... Ima 7-8 kandidata s kojima je obavljen razgovor. Imat ćemo priliku da izvještaje na miru iščitamo i iznesemo jedan prijedlog pred Izvršni odbor. Plan je da ne bude dodatnih odugovlačenja i da 4. januara dobijemo selektora. Bilo je još prijedloga, ali neki treneri nisu bili zainteresovani pa ih ne želim spominjati - rekao je Sofrenić 28. decembra 2020. godine.

Video: SportSport

I dok u FSBiH traje "opasna igra", dok pojedinci pokušajem angažmana anonimnog stranca od državnog tima žele napraviti fudbalski buvljak za realizaciju sumnjivih menadžerskih varijanti, vremena je sve manje, a Zmajevi još ne znaju ko će ih povesti u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.