Podsjećamo, Komisija za sigurnost je još 22. maja predložila Zastupničkom domu Parlamenta FBiH da zahtijeva od Vlade FBiH hitno i neodložno razriješenje dužnosti direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka kao najodgovornijeg za sprovedene nabavke u periodu stanja nesreće.

Solak do danas nije smijenjen, a o procedurama koje se tiču preventivne suspenzije, razgovarali smo sa Refikom Begićem, direktorom Agencije za državnu službu FBiH.

- Kada je riječ o preventivnoj suspenziji, ne postoji određeni rok koliko ona maksimalno može trajati. Kada se završi postupak koji se vodi protiv osobe koja je preventivno suspendovana, onda mi postupamo po zahtjevu nadležnih organa. Kod Solaka je postupak u toku i preventivna suspenzija traje do završetka postupka. Nakon što nas organ obavijesti da je presuda potvrđena, mi ćemo pokrenuti postupak ili o prestanku radnog odnosa ili nečemu drugom. Takav je zakon - govori nam Begić.

Prokomentirao je ranije zahtjeve Komisije Zastupničkog doma Parlamenta FBiH za Solakovu smjenu upućenoj Vladi FBiH.

- Pa Vlada FBiH nije mogla odgovoriti na te zahtjeve, a razlog je što je u skladu sa Zakonom o državnoj službi nemoguće otpustiti bilo kog državnog službenika bez određenog procesa. Taj proces se u ovom slučaju sastoji od dvije uzastopne negativne ocjene, može se dobiti rješenje o otkazu. Privremena suspenzija znači da je on privremeno suspendovan dok se neki krivični proces ne završi. Tek na osnovu toga može se otpustiti. Da li proces ide brzo ili ne, to je drugo, ali nemaju oni prava čovjeka tek tako na osnovu nečijih zahtjeva otpustiti. Niko nije kriv dok se ne dokaže - govori Begić.

Dodaje kako je evidentno da se mora mijenjati Zakon o državnoj službi.

- Imamo zastarjeli Zakon o državnoj službi, a Agencija za državnu službu FBiH je upozoravala Federalno ministarstvo pravde da trebamo to mijenjati. Mi smo još 2017. godine pokrenuli te aktivnosti, međutim Vlada FBiH je ta koja mora pokrenuti izmjene - ukazuje Begić.