Postavka "Opkoljeno Sarajevo" Historijskog muzeja BiH dobila svjedoke umjetničkog otpora u ratu

objavljeno: 27.02.2018. u 17:12

Istaknuta umjetnica i voditeljica galerije "Preporod" iz Sarajeva, Mirsada Baljić, donirala je vrijedne predmete Historijskom muzeju BiH. Naša ekipa, na licu mjesta je zabilježila trenutak kada je direktorici Muzeja, Elmi Hašimbegović, predala vrijedne svjedoke jednog vremena koje je čuvala više od 20 godina.

U pitanju su predmeti iz ratnog Sarajeva koji govore o snazi umjetnika kako su, na čelu sa Baljić, umjetnošću prkosili užasnoj svakodnevnici u kojoj su vodili bitku za život!

- Meni je zaista zadovoljstvo da mogu doprinijeti jednoj tako značajnoj kulturno-historijskoj instituciji, što mogu pomoći da se u njenom fundusu nađu relevantni predmeti, časopisi, plakati, pozivnice, katalozi i razni dokumenti iz tog perioda. Godinama sam ih čuvala i sada kad sam otvorila riznicu sjećanja, nastojim sve što je značajno priložiti zbirci Historijskog muzeja BiH. Zahvaljujem se kustosici Elmi i direktorici Historijskog muzeja na značajnom projektu u okviru kojeg daju mogućnost institucijama i pojedincima da prilože eksponate koji su svjedoci raznim važnim događajima i jednom teškom vremenu. Jer ti eksponati pričaju o načinu na koji smo reagovali, živjeli, opstali, a ostaje ono, važna je kultura sjećanja- istakla je Baljić.

Poklonjena djela upotpunit će stalnu postavku Historijskog muzeja "Opkoljeno Sarajevo".

- "Opkoljeno Sarajevo" je stalna postavka i kolekcija Historijskog muzeja BIH koja je formirana i godinama se nadopunjava materijalom prikupljenim najviše zahvaljujući poklonima građana Sarajeva. Posljednjih godinu ovaj proces je intenzivniji jer su i naše aktivnosti oko promišljanja, obogaćivanja i redizajna izložbe aktivnije. Predmete nam donose i naši sugrađani s kojim smo razgovarali u okviru terenskog i prikupljačkog rada u Općini Novi Grad prilikom gostovanja izložbe o ratnim pećicama, ali i ličnosti iz današnjeg javnog života, a koje su imale aktivnu i značajnu ulogu u vrijeme opsade. Jedna od njih je i umjetnica Mirsada Baljić, koja je muzejsku kolekciju obogatila plakatima, publikacijama i drugim materijalom vezanim za kulturni život u toku rata- naglasila je Hašimbegović.

Plakati kulturnih događaja, članci u ratnoj štampi svjedoče o nevjerovatnom stanju duha, volje i želje za normalnim životom, i svaki zaslužuje mjesto unutar muzejske kolekcije.

- Ipak, izdvojila bih arhivsku, video i foto dokumentaciju koja svjedoči o ideji okupljanja sarajevskih umjetnika i doniranja njihovih radova te realizaciji izložbe u Sarajevu, 1992., a potom i u Ljubljani 1994. godine, a koje je vodila upravo Mirsada Baljić u okviru Umjetničke čete ARBIH. Ovaj materijal ne samo da zaslužuje mjesto u kolekciji “Opkoljeno Sarajevo” nego i cijelu izložbu- istakla je ona.