Posrednik UN-a tvrdi: Grčka i Makedonija pred dogovorom o nazivu države

objavljeno: 01.02.2018. u 17:25

Posrednik UN-a izjavio je u četvrtak da je ostao optimista da bi susjedne zemlje Makedinija i Grčka mogle riješiti spor u vezi s nazivom koji opterećuje odnose dvije države duže od četvrt stoljeća.

Nakon razgovora s makedonskim čelnicima u Skoplju, Matthew Nimetz je izjavio novinarima da su zvaničnici u obje zemlje visoko motivirani da krenu ka rješenju spora oko naziva u narednih nekoliko mjeseci.

- Veoma sam, veoma optimističan. Postoji velika šansa i mislim da bismo brzo trebali krenuti naprijed u narednih nekoliko mjeseci - izjavio je Nimetz nakon što je doputovao u Skoplje poslije razgovora u Grčkoj.

Spor je izbio nakon što je Makedonija stekla nezavisnost. Grčka tvrdi da naziv susjedne zemlje implicira teritorijalne pretenzije ka njenoj vlastitoj pokrajini Makedoniji, zavičaju drevnog kralja i ratnika Aleksandra Makedonskog, i želi promjenu naziva bivše jugoslovenske republike. Makedonska vlada negira takve navode.

Grčki zvaničnici zalažu se za proširenje naziva pridjevima kao što su "gornja", "nova" ili "sjeverna" kako bi se na neki način izmijenio naziv Makedonije.

NATO članica Grčka blokirala je makedonski pristup Alijansi od 2008. godine dok se ne promjeni naziv države.

Govoreći na istoj konferenciji za novinare, makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov izjavio je kako Skoplje želi "dostojanstveno" rješenje za narode obje zemlje, ali također i rješenje koje ne bi ugrozilo makedonski nacionalni identitet i jezik.

Tokom Nimetzove posjete, dvjesototinjak ljudi okupilo se pred uredom Misije EU-a u Skoplju kako bi protestovali protiv razgovora, tražeći njihovo poništenje.

U nedjelju je planiran protestni skup u Atini protiv predloženog kompromisa za koji se očekuje da će okupiti veliku masu ljudi, kao i uticajne organizacije koje zastupaju grčku zajednicu u SAD-u i Kanadi, prenosi Asociated Press.