open-navfaktor-logo
search
Izborne prevare
Pos'o je dobar, a para laka: U trgovini biračkim odborima obrne se 1,5 miliona KM!
Cazinska SDA danas je upozorila kako su se za lokalne izbore 15. novembra u ovoj općini prijavile fiktivne stranke: Lijevo, Re-balans ili one koje su u fazi gašenja kao što je DNZ, koje svoja mjesta u biračkim odborima prodaju.
24.09.2020. u 15:06
get url
text

- Na ovim izborima učestvuju stranke koje nemaju veze sa Cazinom, ali su prijavljene zbog zamjene biračkih mjesta sa A-SDA u drugim općinama i gradovima. Sve ovo potvrđuje da A-SDA i ovih izbora priprema inženjering za izbornu krađu u još većim razmjerama. Imajući u vidu sve što radi A-SDA nije nas uopće iznenadila činjenica da su biračka mjesta u Srebrenici dali SNSD-u - poručuju iz SDA Cazin.

VEZANI TEKST - Duraković: Ovo je poruka političkim diletantima iz Sarajeva koji SNSD-u i SDS-u prodaju biračke odbore u Srebrenici!

O malverzacijama u Srebrenici već je govorio član izbornog štaba Moja adresa Srebrenica Ćamil Duraković, koji je javno prozvao Prvu stranku, ali i A-SDA.

U prosjeku u općinama u BiH za mjesta u općinskim vijećima ili gradskim skupštinama prijavilo se 15-20 političkih subjekata.

No, postoje i one općine i gradovi gdje velike stranke ne žele ništa prepustiti slučaju, ali ni glasačima.

Primjera radi, najveći broj prijavljenih političkih subjekata za lokalne izbore 15. novembra je u Doboju, čak 85, od čega su 34 nezavisna kandidata.

U Bijeljini su prijavljena 83, u Zvorniku 73, Banjoj Luci 59, Prijedoru 45, Mostaru 45. U Stocu, gdje Općinsko vijeće broji 17 vijećnika prijavilo se čak 26 političkih subjekata.  

Jasno je iz ovoga da Doboj, Bijeljinu ili Banju Luku SNSD i njegov Milorad Dodik ne žele izgubiti, te će bez obzira na to kako glasači glasali, odluku o pobjedniku ipak donositi birački odbori. Ili nije važno ko i kako glasa, već ko broji glasove.

Bez obzira na to da li se radi o velikim ili malim strankama, ili nezavisnim kandidatima, svi oni ravnopravno se tretiraju prilikom dodjeljivanja mjesta u biračkim odborima u kojima u zavisnosti o broju birača na određenom biračkom mjestu sjedi od tri do pet članova.

Prosječna cijena za mjesta u biračkim odborima koja, prema nezvaničnim informacijama, "veliki plaćaju malima" je oko 300 KM. Nekom slobodnom računicom, ako se u obzir uzme da je prosjek 22.000 članova biračkih odbora, od čega se jedna četvrtina najmanje proda, jasno je da se u ovoj trgovini obrne oko 1,5 miliona KM.

Osim klasične trgovine biračkim odborima, igra se i na kartu zamjene, gdje stranke iz Federacije BiH mijenjaju mjesta sa onima iz Republike Srpske i obrnuto, ili se pak zarad računice biračkim odborima "velikih" prijavljuju silni nezavisni kandidati ili pak stranačke liste sa po jednim do dva kandidata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.