open-navfaktor-logo
search
Epidemiološke mjere
Poslodavci predlažu ukidanje samoizolacije po povratku sa službenih putovanja; Čerkez: Još nije vrijeme za to
U Federaciji Bosne i Hercegovine posljednjih dana dolazi do znatnog popuštanja mjera, kada je riječ o koronavirusu. 
14.05.2020. u 07:48
get url
text
Goran Čerkez

Zbog svega poslodavci u Federaciji smatraju kako je potrebno razmotriti i mjere ukidanja karantnina nakon povratka u BiH sa službenih putovanja. Naglašavaju da službena putovanja služe za pokretanje privrede u našoj zemlji. 

- Mislim da je građanstvo do sada pokazalo visok stepen svijesti. Počelo se sa popuštanjem mjera. Naime, Evropska unija je donijela propise, propusnost preko granica, ukidaju se karantini. Mislimo da bi dobro bilo da naši štabovi civilne zaštite razmisle, da prvi korak bude bar za ljude koji moraju službeno negdje da otputuju uz nekakav putni nalog, dokaz, da pokrenu neke privredne aktivnosti, da kod povratka u zemlju ne moraju u karantin. Mi iz BiH možemo otići u bilo koju zemlju EU-a, ali u povratku bismo morali u karantin 14 dana. Da se popusti ta mjera barem za poslovna putovanja ili strance koji dolaze poslovno u BiH. To je naš apel jer ako slijedimo Evropu, a kod nas situacija nije ništa lošija, ne vidimo razlog da imamo strožije kriterije - rekao nam je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Zlatan Peršić, portparol Federalog ministarstva zdravstva, kazao nam je kako su već definisani izuzeci od karantina naredom Federalnog štaba civilne zaštite.

- Postoje izuzeci koji se odnose na prekogranične, granične vozače u prometu... A što se tiče ulaska u državu za sada su i dalje na snazi mjere kućne izolacije od 14 dana, s obzirom na to da je to jedna od epidemijskih mjera protiv unosa virusa u zemlju. Neprestano pratimo epidemiološku situaciju i skladu s tim ćemo razmatrati drugačije mjere - rekao nam je Peršić.

Zatražili smo i mišljenje Gorana Čerkeza, pomoćnika federalnog ministra zdravstva.

- Vjerovatno postoje razlozi zbog čega je još na snazi mjera kućne izolacije. Nije to: "Meni pala napamet jedna mjera". Jeste li vi vidjeli značajan porast oboljelih koji se događaju Evropi? Pa jesmo li imali nedavno slučaj uvezenog, čovjeka koji je doputovao iz Finske koji je bio pozitivan. Dakle, epidemiološki pokazatelji su takvi da još nije vrijeme za to, da treba malo više opreza. Mi smo nakon mogih država dobili i kasnije i idemo u dobrom smjeru. Jedna greška može nas vratiti nazad mjesec i više. Naravno, ide se sa ublažavanjem mjera, to je nešto što će se imati na umu u narednom periodu - rekao nam je Čerkez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.