open-navfaktor-logo
search
Čeka se FIBA
Poslali dokumentaciju: KSBiH traži da Luka Garza i Amar Alibegović budu domaći igrači
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine uskoro će dobiti veliko pojačanje.
09.03.2022. u 19:53
get url
text

Luka Garza, igrač NBA ligaša Detroita, prošle sedmice dobio je pasoš BiH, a uskoro bi trebao dobiti i potvrdu Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) da može nastupati za našu zemlju.

VEZANI TEKST - Luka Garza dobio pasoš Bosne i Hercegovine

Centar Pistonsa državljanstvo BiH dobio je preko majke Šejle Muftić, kćerke legendarnog golmana FK Sarajevo Refika Muftića. Frank, otac budućeg Zmaja, je Amerikanac španskih korijena.

Gledajući striktna pravila, Garza bi za BiH mogao nastupiti kao naturalizovani igrač, odnosno košarkaš sa zvjezdicom, kakvih u reprezentaciji za sada imamo dvojicu - John Roberson i Amar Alibegović. U tom slučaju selektor Vedran Bosnić između njih trojice mogao bi birati samo jednog.

Garza je naše državljanstvo dobio krajem prošle godine, kada je imao 22 godine, a FIBA kao domaće igrače registruje samo one koji su državljanstvo dobili do 16. godine.

Ipak, postoji mogućnost da Luka za Zmajeve zaigra kao domaći igrač, odnosno košarkaš bez zvjezdice, što bi značilo da bi mogao igrati zajedno sa Robersonom i(li) Alibegovićem. A možda uskoro i svu trojicu budemo gledali u dresu BiH.

- Luka je rođen u Americi (Washington, 27. decembra 1998. godine, op. a.), a otežavajuća okolnost je što nije živio u BiH. No, svakako ćemo pokušati sve da izganjamo da dobije status domaćeg igrača. Naime, njegova porodica je još 2008. godine, kada je on bio desetogodišnjak, predavala dokumente u ambasadi za državljanstvo BiH, ali ga tada nisu dobili. Uvijek su ga odbijali zbog nedostatka dokumenata.

Imamo sve te odbijenice i na osnovu toga smo u FIBA-u proslijedili kompletan materijal, te se nadamo pozitivnom odgovoru, odnosno da će Luku Garzu registrovati kao domaćeg igrača - rekao je za Faktor Amer Čolan, generalni sekretar KSBiH.

Prvi operativac bh. kuće košarke otkrio je da Savez pokušava kao domaćeg igrača registrovati i Alibegovića, koji trenutno za BiH nastupa sa zvjezdicom.

- Ganjamo da i Amara preregistrujemo. Da mu "izbrišemo" zvjezdicu. Poslali smo dopis i to na osnovu toga da su mu roditelji iz BiH, da on nije nastupao za drugu reprezentaciju. Da je praktično od prve godine odabrao naš tim. Ostaje da vidimo da li će to FIBA uvažiti jer očito i ona ima drugačije aršine prema pojedinim nacionalnim asocijacijama - kaže Čolan, navodeći primjer Karla Matkovića (zaigrao za Hrvatsku iako je ranije igrao za BiH, a iz KSBiH nije dobio odobrenje za promjenu sportskog državljanstva, a uz to naš Savez je uputio i žalbu).

VEZANI TEKST - Džeko ugostio bh. reprezentativca: Zemljaci razmijenili dresove na Olimpicu

- Imali smo primjer i Jonquel Jones. FIBA je odugovlačila kada je naš Savez u pitanju, zbog čega je ona propustila jedne kvalifikacije u kojima smo zbog lošije koš-razlike ostali bez plasmana na Eurobasket. S druge strane, sličan primjer smo imali kada je Francuska u pitanju, gdje je FIBA odmah reagovala i dozvolila jednoj igračici da zaigra za njihovu reprezentaciju.

Čolan je naglasio da se FIBA-ino odobrenje čeka minimalno dva mjeseca, a nada se da će najkasnije sve biti riješeno od juna, odnosno jula, te da će Garza i Alibegović kao domaći igrači konkurisati i za naredni prozor kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, ali i za Eurobasket, što je u ovom trenutku mnogo važnije.

Alibegović je rođen 31. marta 1995. godine u Corvallisu, gradu u američkoj saveznoj državi Oregon, a sada nosi dres Virtus Bologne. Njegov otac Teoman je Zeničanin (rođen je 1967. godine), a još kao dječak sa porodicom je preselio u Sloveniju, gdje je i odrastao i za čiju reprezentaciju je kasnije igrao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.