open-navfaktor-logo
search
Rušilačke aktivnosti
Posla i za Tužilaštvo BiH: Za bojkot izbora kazna zatvora, koliko daleko su spremni ići Dodik i Čović
Ukoliko zaista HDZBiH i SNSD, kako to najavljuju predsjednici ovih stranaka Dragan Čović i Milorad Dodik, bojkotuju Opće izbore 2022. tako što neće predložiti članove biračkih odbora, a direktorima javnih ustanova i predsjednicima mjesnih zajednica u kojima su biračka mjesta narede da ne dozvole otvaranje, počinit će teško krivično djelo za koje je zaprijećena i zatvorska kazna.
07.12.2021. u 07:47
get url
text

S obzirom na to da se obojica pozivaju na vladavinu prava, na demokratiju, potpuno je neshvatljivo da neko ko je dio sistema pokušava da rušilački djeluje prema samim institucijama tog sistema.

Kada se govori o njihovom rušilačkom djelovanju, tu se podrazumijeva da oni na protivpravan način žele onemogućiti birače u Bosni i Hercegovini da uopće glasaju.

VEZANI TEKST - Dodik najavio mogućnost da SNSD podrži HDZBiH u bojkotu Općih izbora

Primjer bojkota izbora već je viđen u susjednoj Srbiji, ali je to bio klasični bojkot u kojem stranke opozicije nisu učestvovale u izbornom procesu, ali niko biračima nije oduzeo njihovo Ustavom i zakonima zagarantirano biračko pravo.

Dakle, SNSD i HDZBiH mogu bojkotovati na taj način izbore, ali nikako rušilačkim aktivnostima. Ukoliko zaista ostvare svoje svoje najave, onda tu itekako ima posla za Tužilaštvo BiH.

U članu 151. Krivičnog zakona BiH navedeno je:

- Ko silom, ozbiljnom prijetnjom, prinudom, podmićivanjem ili korištenjem njegovog teškog ekonomskog stanja ili na drugi protivpravan način utječe na birača u Bosni i Hercegovini da na izborima za institucije Bosne i Hercegovine ili prilikom glasanja o opozivu ili na referendumu, glasa za ili protiv pojedine liste, pojedinog kandidata, odnosno da glasa za ili protiv opoziva, za ili protiv prijedloga o kome se odlučuje referendumom, ili da uopće ne glasa, kaznit će se novčanom kaznom i kaznom zatvora do tri godine. 

I Izborni zakona BiH tretira ovu materiju, u članu 2, stav 1a:

- Svi organi vlasti na svim nivoima i zvaničnici u Bosni i Hercegovini i diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH obavezni su pomagati organima nadležnim za provedbu izbora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.