open-navfaktor-logo
search
Istanbul
Posjetili smo mezar Zmaja od Bosne
Istanbul, grad na dva kontinenta, čuva mnoga blaga tri carstava - rimskog, bizantijskog i osmanskog, koja su tuda prolazila kroz vijekove. Zapravo, gdje god zakoračite u Istanbulu ispred vas je neka građevina, ili ostaci građevina koje su ostavili preci. Istanbul je doslovno muzej na otvorenom.
06.02.2021. u 12:22
get url
text

Mnoge su znamenitosti koje možete posjetiti, ali, ono što svakako ne bi trebali propustiti ako ste rođeni ili je vaše porijeklo iz Bosne i Hercegovine je otići na mezar Huseina kapetana Gradaščevića, Zmaja od Bosne - posljednjeg gradačačkog kapetana koji je 1831. godine predvodio Pokret za autonomiju BiH od Osmanskog carstva, i tako se svrstao u red najznačajnijih historijskih ličnosti bošnjačkog naroda.

Husein-kapetan, prema posljednjim istraživanjima, sahranjen je u haremu Eyüp Sultan džamije u Istanbulu, koja se nazali u četvrti Eyüp, izvan gradskih zidina u blizini Zlatnog roga.

Zmaj od Bosne je uz Kulina bana i kralja Tvrtka, najvažnija historijska ličnost u borbi za nezavisnost Bosne. Umro je 17. avgusta 1834. godine, a o njegovoj smrti postoje mnoge teorije - neki tvrde da je otrovan, drugi da je umro nakon što se teško razbolio.

Prethodnih godina pokrenuta je inicijativa da se njegovi posmrtni ostaci izmjeste u Gradačac, gdje je podignuto i turbe, ali, konkretni koraci još uvijek nisu poduzeti.  

Naša ekipa posjetila je njegov mezar u Istanbulu. Slika u prilogu ako se odlučite napraviti isto.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.