open-navfaktor-logo
search
Zloupotrebe
Posebna sjednica Skupštine Banje Luke zbog seksualnog zlostavljanja štićenica Doma "Rada Vranješević"
Posebna sjednica Skupštine Grada Banja Luka o stanju u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" u ovom gradu, najvjerovatnije će biti održana početkom maja.
18.04.2022. u 14:30
get url
text

Zahtjev za održavanje ove sjednice podnio je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, a sjednica će, zbog osjetljivosti teme i informacija o sumnjama u zloupotrebu i seksualno zlostavljanje djece u ovom Domu, najvjerovatnije će biti zatvorena za javnost.

Najavio je ovo danas predsjednik gradske skupštine Mladen Ilić.

- Ne možemo da žmirimo na stvari koje se tamo dešavaju. Pozvat ćemo sve relevantne institucije, uključujući i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a, Centar za socijalni rad i druge. Sjednica će vjerovatno biti zatvorena za javnost zbog same teme, specifičnosti svega što se dešava, a s ciljem da se zaštiti svako dijete koje je bilo ugroženo – dodao je Ilić.

Početkom aprila ove godine uhapšen je Petar Lj. (21) osumnjičen za obljubu 13-godišnje M. R., štićenice ovog doma i njemu je određen pritvor, a osumnjičen je da je djelo počinio u periodu od 1. februara do 1. aprila ove godine.

To je bio treći slučaj od početka godine da se privode osumnjičeni zbog sumnji u seksualno zlostavljanje štićenica Doma "Rada Vranješević".

Početkom godine otkrivena su dva slučaja, a osumnjičeni počinioci su bili zaposleni u ovoj ustanovi. Dotadašnji direktor Doma Vladimir Kajkut tada je podnio ostavku, zatim je formirana radna grupa koja je istraživala situaciju u ovoj ustanovi, i postavljena je nova uprava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.