open-navfaktor-logo
search
Gornji Vakuf
Porodica Bektić živi od onog što sami proizvedu
Kupcima nude povrće koje su sami uzgojili, u sirovom stanju ili kao zimnicu u teglama
21.10.2018. u 09:15
get url
text
get url
text

Nikad nisam težila nečemu što ne mogu ostvariti, i uvijek sam bila zadovoljna onim što sam imala - kazala je Feni Hatidža Bektić iz Duratbegović Doca kod Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

Dodaje da se njena porodica bavi proizvodnjom povrća, koje prodaju na pijacama u gornjovrbaskoj regiji, te da neke od proizvoda voze i u druge gradove, najčešće u Hercegovinu, Banja Luku i Krajinu.

Povrće iz domaće proizvodnje kupcima nude i na štandu nadomak porodične kuće, pored magistralnog puta koji iz pravca Bugojna vodi prema Gornjem Vakufu-Uskoplju.

Pažnju prolaznika privlače vrećice s veoma kvalitetnim kupusom, ali i krompir, luk, špinat, mladi luk, grah, orasi, brašno raznih žitarica, paprike, paradajz...

- Ovo je naš način da se pripremimo za zimu, jer nemamo druga primanja. Suprug i ja živimo sami, ali imamo djecu koja nam dođu pomoći, kada god to zatreba - naglasila je.

Pokazuje na ogromne tikve "stambolke“ koje je izložila, veli, samo radi atrakcije, s obzirom da je jedna teška oko sedamnaest, a druga više od trinaest kliograma.

-Uglavnom, nisu trebale nikakvu posebnu njegu. Nakon što ne budu mogle više stajati na ovom mjestu, podijelit ćemo ih s komšijama i prijateljima - kaže Hatidža Bektić.

Dodaje da je Duratbegović Dolac mjesto koje najviše voli, jer se tu i rodila, te da je oduvijek bila domaćica.

-Nikada nisam radila i nekom preduzeću, ovo je moj posao, i ne bih ga mijenjala ni za koji drugi - istaknula je.

Rukom pokazuje na već pripremljenu zimnicu, i tegle s kiselim povrćem.

-U proizvodnji ne koristimo nikakve hemikalije, što je jako važno. Imamo i jednu kravu. Živimo od svog rada, a najviše uzgajamo kupus - kazala je.

Ističe, na kraju, da su značajne količine kupusa plasirali u Vrapčiće i Tomislavgrad, i da će se pravi efekti ovogodišnjeg uroda znati tek po "skidanju s njive svih preostalih glavica“.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.