open-navfaktor-logo
search
Nepogoda
Poplave ugrozile objekte u Bosanskom Novom, Bosanskoj Dubici, Bosanskoj Kostajnici i Prijedoru
Stanovništvo Bosanskog Novog, Bosanske Dubice, Bosanske Kostajnice i Prijedora gdje su se zbog velikih padavina izlile rijeke sa zabrinutošću prati razvoj situacije.
17.05.2023. u 16:13
get url
text

Hidrometeorološki zavod RS-a objavio je u srijedu da su vodostaji na rijekama Una i Sana su u zoni vanredne odbrane od poplava i bit će u stagnaciji danas i narednih dana.

- Vodostaj na rijeci Savi nizvodno od Jasenovca je u porastu i očekuje se dalji porast u narednim danima - navode iz Zavoda.

Zbog poplava Općinski štab za vanredne situacije Bosanskog Novog jutros je proglasio stanje elementarne nepogode.

U jutarnjim satima vodostaj rijeke Une na mjernom mjestu je iznosio 540, a Sane 568 centimetra.

- Rast vodostaja rijeke Une tokom noći doveo je do plavljenja stambenih i pomoćnih objekata u naselju Mlakve odakle je evakuisano 18 osoba, među kojima ima i djece - objavile su lokalne vlasti.

Voda prodire u objekte

Navodi se i da su se problemi pojavili i u naselju Urije i Industrijskoj zoni gdje voda prodire u objekte. Evidentirano je više od 50 prijava građana, ali se pretpostavlja da je broj slučajeva gdje je voda ušla u objekte mnogo veći. Pumpe su aktivne, a prepumpna stanica "Grad" radi neprekidno što je pomoglo da se zadrži nivo podzemnih voda na optimalnom nivou od 116 centimetara.

Uprava Civilne zaštite RS-a je uputila Bosanskom Novom timove, pumpe i mašinu za pakovanje pijeska u vreće.

U Bosanskoj Dubici u selu Špilja zaplavljeno je desetak domaćinstava, gdje se rijeka Una izlila u nebranjenom području, a put prema Bosanskoj Kostajnici zatvoren je saobraćaj za putnička vozila i preusmjeren preko mjesta Verija, dok teretna vozila saobraćaju otežano.

Šef Odsjeka civilne zaštite Đuro Trubarac rekao je novinarima da su i dalje na snazi vanredne mjere odbrane od poplava. On je naveo da vodostaj rijeke Une iznosi 483 centimetra i raste dva do četiri centimetra na čas, a Save 835 centimetara i raste dva centimetra na čas.

Štab za vanredne situacije općine Bosanska Dubica je u stalnom zasjedanju i prati situaciju na terenu.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor kao komandant Štaba za vanredne situacije sa dežurnim ekipama nalazi se na terenu i na mjestima na kojima se danas može pomoći građanima da se situacija sa nabujalim vodama ublaži.

Granje na bedemima ispod gradskog mosta

Potvrdio je da je završena akcija uklanjanja granja koje je voda nanijela i koje su se zaustavile na bedemima ispod gradskog mosta.

- Trenutno imamo probleme u Gomjenici gdje su podzemne vode izašle na površinu, imamo zaplavljenih objekata i ekipe Civilne zaštite i vatrogasaca su na terenu gdje sa pumpama pokušavamo da dio te vode usmjerimo nazad u kanal prema Sani. Imamo dobru situaciju u Puharskoj i Raškovcu, gdje smo sinoć proveli noć i gdje je voda ugrozila pojedina domaćinstva i gdje smo intervenisali - izjavio je Javor.

Ocijenio je da je za sada situacija pod kontrolom.

- Imamo četiri aktivna klizišta gdje smo morali izvršiti evakuaciju jedne porodice i trenutno su na terenu stručnjaci koji procjenjuju situaciju da li je bezbjedno za ostala domaćinstva - rekao je Javor.

Una je i u Bosanskoj Kostajnici napravila probleme. Voda je potpuno okružila i ušla u nekoliko stambenih prostora i u podrumske prostorije u Ulici Ranka Šipke, a ugrožava i gornji dio ove ulice gdje su tokom noći službe Civilne zaštite punile vreće i postavljale zečije nasipe.

Jedna kuća u Mrakodolu u Bosanskoj Kostajnici je odsječena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.