open-navfaktor-logo
search
Službe na terenu
Poplave prijete Tuzlanskom kantonu: Obilne kišne padavine donijele probleme
Stalne kišne padavine na području Tuzlanskog kantona podigle su nivo vodotoka do kritičnih tačaka, a u nekoliko mjesnih zajednica zabilježeno je izlijevanje bujičnih voda.
22.06.2020. u 10:47
get url
text

Obilne padavine koje su protekle noći u dva navata zahvatile Srebrenik dovele su do izlijevanja rijeke Tinje u naselju Špionica Centar u Srebreniku. Na terenu su ekipe Profesionalne vatrogasne jedinice, Gorske službe spašavanja, te gradskih službi koji rade na saniranju šteta.

Zbog izlijevanja Tinje trenutno je na putnom pravcu Srnice Donje – Špionica u prekidu saobraćaj, a vozila se preusmjeravaju na put Srnice Donje – Bukva - regionalni put (R-461) prema Srebreniku.

Također, poplavljeno i nekoliko pomoćnih objekata.

Područje grada Srebrenika je već nekoliko dana izloženo nestabilnim vremenskim prilikama, što za posljedicu ima zadojenost zemljišta, pa se sve nove kišne padavine direktno razljevaju i slijevaju u prirodne i vještačke kanale, potoke, rječice i rijeku Tinju.

Nadležni pozivaju lokalno stanovništvo na oprez zbog mogućnostti pojava i klizišta, a ukoliko se pojavi potreba za intervencijom vatrogasaca, mogu ih pozvati na broj 121.

{$galerijaFotografija}

Istovremeno, na području Sapne u naselju Kraljevići reaktivirano je klizište koje ugrožava jedan stambeni objekat. Putna komunikacija Šetići – Zvornik na području Općine Sapna je također u blokadi zbog poplave.

Prema izvještaju Kantonalnog štaba civilne zaštite nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Kranovac u 7 sati iznosio je 320,20 cm (300 cm je vodostaj kada se proglašavaju redovne mjere od poplava). Rijeka Spreča se izlila iz svoga korita na dijelu od Miričine do Stjepan Polja i poplavila oko 20 ha poljoprivrednog zemljišta.

Vodostaj na brani Hidroakumulacije Modrac jutros iznosi 198,82 m.n.m., a tačka preljeva je 200 m.n.m.

U odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za osam centimetara, a ispust kroz temeljne otvore iznosi 36,10 kubnih metara po sekundi.

Na području Kladnja najteža situacija je u mjesnoj zajednici Stupari i to naseljima Suha i Dubrava. Rijeka Suha je na nekoliko mjesta poplavila dvorišta, a prijeti i da odnese mostove.

{$galerijaFotografija}

Kiša u Tuzlanskom kantonu neprestano pada. Vodostaj rijeke Jale koja protiče kroz Tuzlu je također u porastu iz sata u sat. Jala se ulijeva u rijeku Spreču i zbog toga su područja uz te dvije rijeke u opasnosti od poplava.

Poplave TK, 22.06.2020.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.