open-navfaktor-logo
search
Kreće proizvodnja
Pomoć medicinskom osoblju: Tuzlanski studenti napravili prototip zaštitne maske
Studenti Mašinskog fakulteta u Tuzli sa svojim asistentima i profesorima oformili su tim s ciljem da putem 3D printera izrade zaštitne maske za medicinsko osoblje, prijeko potreba u vrijeme epidemije koronavirusa. 
24.03.2020. u 08:51
get url
text
Mašinski fakultet Tuzla: Studenti napravili maske
Mašinski fakultet Tuzla: Studenti napravili maske

Vrlo brzo oni su u svojoj namjeri uspjeli i već imaju prototip zaštitne maske.

- Nakon masovnog odaziva na jučerašnji apel i dostave potrebnih materijala, tim naših studenata je danas uspješno izradio prototip zaštitne maske za medicinsko osoblje. Sva podrška, pomoć i dosadašnji tok realizacije ovog plana daje vjetar u leđa ovim mladim i vrijednim ljudima da nastave putem kojim su krenuli i da svim snagama konkretno doprinesu u borbi protiv aktuelne pandemije - rekli su iz Studentskog vijeća Mašinskog falulteta u Tuzli.

Navode da za sada tim ima dovoljno materijala da se proizvodnja uspješno održi nekoliko dana, međutim zalihe su ograničene te će im uskoro trebati nova količina PETG 0.5mm plastike ili nekog materijala sličnih karakteristika.

- Ovim putem se zahvaljujemo svima koji su se odazvali na apel i na bilo koji način doprinijeli realizaciji ove akcije. Bez vas bi ovo sve išlo puno teže. Udružimo snage i pomozimo našim medicinskim radnicima, našim herojima poručili su s mašinskog fakulteta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.