open-navfaktor-logo
search
Ministar odbrane
Poljska predložila razmještanje njemačkih raketnih sistema Patriot na granicu s Ukrajinom
Poljska će predložiti razmještanje novih raketnih lansera tipa Patriot u blizini granice s Ukrajinom, nakon ponude iz Njemačke, saopćio je ministar odbrane Mariusz Blaszczak na Twitteru u ponedjeljak.
21.11.2022. u 18:58
get url
text
Poljska

- Tokom današnjih razgovora s njemačkom stranom predložit ću da sistem bude stacioniran na granici s Ukrajinom - piše on na Twitteru.

- Njemačka je ponudila Varšavi sistem protivraketne odbrane Patriot kako bi joj pomogla da osigura zračni prostor nakon što je zalutali projektil pao u Poljsku prošle sedmice - izjavila je njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht za novine u nedjelju.

Njemačka vlada već je saopćila da će ponuditi susjednoj zemlji dodatnu pomoć u osiguranju zračnog prostora s njemačkim borbenim avionima Eurofighters nakon incidenta, koji je prvobitno pojačao strahovanja da bi se rat u Ukrajini mogao preliti preko granice.

Izgleda da je projektil koji je pogodio Poljsku prošle sedmice, kada su ubijene dvije osobe, ispalila ukrajinska protivzračna odbrana, a ne ruska strana, saopćio je čelnik NATO-a Jens Stoltenberg, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.