Medijska kuća iz SAD-a tvrdi da je poljske vlasti nastoje zastrašiti nakon što su ovog petka agenti došli na vrata snimatelja koji je tajno snimao neonaciste te su mu uručili poziv za ispitivanje zbog sumnje da propagira fašizam.

Ovog januara je TVN, medijska kuća u vlasništvu Discoveryja, objavila tajno snimljenu reportažu o članovima neonacističke grupe Ponos i modernost (Duma i Nowoczesność) kako u nacističkim uniformama slave Hitlerov rođendan 2017. godine uz tortu s iscrtanom svastikom.

Osim toga, u prilogu se tvrdilo da je tužilaštvo obustavilo istragu o neonacističkoj grupi nakon molbe jednog člana parlamenta, čiji je pomoćnik član poljskih neonacista. Snimka je pobudila ogroman interes i van Poljske, tamošnje tužilaštvo najavilo je istragu, a neki provladini mediji tvrdili su kako je TVN inscenirao cijelu snimku te da je ona lažna. TVN je najavio tužbu protiv onih koji su objavili te optužbe, a novinari koji su u svemu učestvovali tajno, pa se tako i pojavljuju na snimkama, tvrde da je to bilo neophodno.

Umjesto istrage neonacista, pripadnici ABW-a (poljske civilne obavještajne agencije) posjetili su u petak kamermana Piotra Wacowskog te mu uručili poziv za saslušanje koje je zakazano za 29. novembar, a potpisuje ga Sławomir Świderek, zamjenik okružnog tužitelja u Gliwicama.

Iz TVN-a su u subotu izjavili kako su njihovi novinari "postupali u skladu sa standardima istraživačkog novinarstva" te da smatraju da su potezi države "pokušaj zastrašivanja novinara".