open-navfaktor-logo
search
Domaća proizvodnja
Poljoprivrednici: Vlada FBiH je osigurala rekordan iznos, u 2023. očekujemo 200 miliona KM za podsticaje
U Udruženju poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine više su nego zadovoljni finansijskim izdvajanjem Vlade FBiH za ovu ekonomsku granu za tekuću godinu.
18.04.2022. u 13:57
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada FBiH usvojila program poticaja: Poljoprivredi na raspolaganju 106 miliona KM

Usvojeni budžet FBiH predvidio je rekordnih 106 miliona KM za poljoprivredu, uz podjelu dizel goriva u količini od 1.400.000 litara poljoprivrednim proizvođačima iz postojećih zaliha federalnih robnih rezervi.

- Ovo je historijski budžet za nas poljoprivrednike. Svaka pohvala Vladi FBiH, premijeru Fadilu Novaliću i resornom ministru Šemsudinu Dediću. Rekordni iznos će nam omogućiti dizanje proizvodnje, kod povrća je prvi put uvedena podrška za proizvodnju kupusa, kelja, lubenice i graha, zatim kod voća je uvedena podrška za uzgoj oraha, badema, borovnica, brusnica i aronije.

Također, uvedena je novčana podrška i za peradarsku proizvodnju, te su planirana sredstva za uzgoj brojlera, odnosno tov pilića tipa brojlera - kaže za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Na ovome ne treba stati, poručuju iz Udruženja.

VEZANI TEKST - Počela podjela goriva poljoprivrednicima u Federaciji BiH

- Važnost domaće proizvodnje raste svakodnevno. Poremaćaj na globalnom nivou kada su u pitanju proizvodnja i transport hrane, koji uzrokuje drastična povećanja cijena na našem tržištu, trajat će još dugo bez obzira kada će okončati sukob na istoku Evrope. Zbog toga šaljemo poruku nadležnim da u budžetu za 2023. stavka za poljoprivrednu iznosi najmanje 200 miliona KM - ističe Bićo.

Iz sektora peradarstva bili su nezadovoljni jer nisu planirani u raspodjeli podsticaja. 

- I peradari su uvršteni u budžet. Oni sada pored kantonalnih imaju i federalne poticaje. Ovo je prva godina da su ušli u budžet. To što kažu da su mala sredstva, malo je svima. Zato i insistiramo već sada da se za narednu godinu izdvoji duplo veći iznos - naglašava on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.