Mandiću to nije prvi put. Povod je jučer bio izbor Benjamine Karić (SDP) za gradonačelnicu Sarajeva. Ushićeni Mandić opet je "proklizao", pa se poslije pokušao pravdati, ali bezuspješno.

VEZANI TEKST - Mandić: "Sarajevo je ponovno slobodan grad", a od koga, načelniče, i ko ga je okupirao?

Da se ne radi o lapsusima, već o izjavama kakve izazivaju razdor i podjele među građanima na - "mi" i "oni", pokazuju i drugi primjeri javnih istupa istaknutih članova sarajevske vladajuće "Trojke". Ideološki nekompatibilna koalicija u kojoj je teško procijeniti ko je u tom pogledu rigidniji, održava se na međusobnoj podjeli plijena u vidu funkcija i resursa javnih preduzeća. Novac i pozicije su pomirile razlike, ali i otvorena mržnja prema zajedničkim političkim oponentima, prvenstveno prema SDA. 

Upravo takvu politiku mržnje i razdora koja se odražava na društvo u cjelini demonstrirao je nedavno novi predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Jasmin Ademović, sin Kemala Ademovića, osnivača Naroda i pravde, političkog direktora stranke i vjenčanog kuma stranačkog šefa Elmedina Konakovića. Govoreći o SDA, posljedično valjda i o građanima koji tu stranku podržavaju, a nije ih mali broj, naprotiv i u Kantonu Sarajevo ih je više nego simpatizera "Trojke", Ademović je govorio o "neprijateljskim snagama".

- Neprijateljske snage vrše pritisak... - ponavljao je Ademović, po uvjerenju stranačkog šefa Konakovića, "genetski predodređen" za funkciju na čelu Gradskog vijeća. 

VEZANI TEKST - "Genetski predodređen" pa ga ponijelo: Ademović o "neprijateljskim snagama"

Baš kao i Ademović mlađi, i Konaković je sklon izjavama koje izazivaju razdor ili su u najmanju ruku neinteligentne, pa se i on, kao i Mandić, često mora pravdati.

Nakon tvrdnje o "genetskoj predodređenosti" Konaković je uvjeravao javnost da je to izvučeno iz konteksta?! Ukratko, hiljade građana nisu vidjeli to što su vidjeli. Konaković je objašnjavao kako je Jasmin Ademović sin ratnog heroja, pa otuda borbenost i genetska predodređenost za fotelju. 

Uzalud pravdanje, čak je i njegov koalicioni partner Predrag Kojović bio prinuđen izgovoriti kako su Konakovićeve izjave "rezultat nepromišljenosti, načina na koji reaguje u medijima".

- Ta izjava je bila jako loša, nepromišljena i nepametna - ocijenio je predsjednik Naše stranke. 

Da "genetska predodređenost" u Konakovićevom shvatanju zapravo ima isključivo veze sa stranačkom i političkom predodređenošću i NiPotizmom, dovoljno svjedoči njegov sukob sa Nezirom Hadžićem, dok je Hadžić bio direktor sarajevskog Vodovoda. Nezir Hadžić je sin heroja oslobodilačkog rata, dobitnika najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan, Safeta Hadžića.

Međutim, "genetska predodređenost" je tad pala u drugi plan zbog Konakovićeve netrpeljivosti spram Općinskog odbora SDA Novi Grad, Hadžićeve matične stranačke organizacije, i načelnika Semira Efendića. Dešavalo se to u vrijeme dok su se u sarajevskoj SDA međusobno odnosili kao "rogovi u vreći", a Konaković već kovao planove za vlastiti politički projekat. Tada bez Aljoše Čampare koji je bio u suprotnom stranačkom taboru, a sada Konakovića oslovljava predsjednikom. 

Jasmina Ademovića je očito ponijelo ili je po uzoru na stranačkog šefa prihvatio da se služi militantnom retorikom, pa su tako politički oponenti postali "neprijateljske snage". Izjava je, u najmanju ruku, nepromišljena, bespotrebna, što bi Predrag Kojović rekao - nepametna. "Neprijateljske snage" o kojima je Ademović govorio su mahom Bošnjaci. Javno izgovorena riječ, naročito političara, sa sobom nosi i odgovornost. Međusobno nazivanje Bošnjaka "neprijateljskim snagama" i sukobljavanje je prošlost koja je taj narod skupo koštala. 

U prilog tvrdnji da se radi o skupini ljudi koji su se domogli vlasti i sa pozicija moći siju razdor, govori i činjenica da je Elmedin Konaković u više navrata NiP predstavljao kao pravednike i jedine borce, kako bi se to reklo, za državu i narod, a političke oponente brutalno i neprimjereno etiketirao. U jednom od javnih istupa čak je išao dotle da je svoju stranku, njen nastanak, politički uspon, poredio sa nastankom i uspjesima Armije Republike Bosne i Hercegovine!? 

Sporne poruke koje Konaković "izbacuje" u eter redovno izazovu pometnju, pa tako i one da je naoružan. Tvrdnje da ima dozvolu za nošenje oružja više puta je ponovio. 

- I još jedva važna stvar. Ima nas ozbiljnih, spremnih da se branimo fizički, koliko god treba. To je već jedna vojska unutar Naroda i pravde. Mi na sebe ne damo - rekao je Konaković u februaru pod izgovorom da mu navodno neko prijeti. 

Tako valjda naouružan i sa vojskom NiP-ovaca iza sebe izrazio je želju da sada već bivšeg gradonačelnika Abdulaha Skaku "vodi na jedan od proplanaka iznad grada" da vidi Sarajevo jer se "vratio Valter". Nepametna izjava, naročito ako se ima u vidu na kakva vremena u historiji Sarajeva ona asocira. 

VEZANI TEKST - Jezikom koji ti (ne)razumiješ: Ozbiljni političari, a u najmanju ruku pristojni ljudi, ne diraju u porodice

Po ne naročito pametnim javnim istupima ističe se još jedan NiP-ovac, načelnik Ilidže Nermin Muzur. To je ujedino jedino po čemu se ističe otkako je preuzeo funkciju. Šovinistička izjava, valjda po uzoru na jednu od ranijih šefovih, u kojoj Bakiru Izetbegoviću, predjedniku SDA, poručuje da mu je "žena iskliznula iz ruku", naišla je na osude u javnosti. Ali da stvar bude gora, na odbranu ženskog kolektiva Naroda i pravde. 

Primjera ima još na pretek, ali je princip isti.

"Trojka" se, ako imaju namjeru nešto konkretno raditi i opravdati povjerenje građana, čim prije mora prihvatiti posla umjesto fejsbučenja, besposličarenja, puke raspodjele izbornog plijena u institucijama, sijanja smutnje i razdora, a kako se da primijetiti u posljednje vrijeme - uz pomoć dijela opozicije koji joj se nastoji približiti - i podmetanja navodnih krivičnih djela političkim oponentima.