open-navfaktor-logo
search
Puka obećanja
Policijski službenici BiH izignorisani: Bez pomaka na poboljšanju statusa, o štrajku još nema odluke
Tri mjeseca nakon protesta, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Granične policije Bosne i Hercegovine nisu dobili ništa od nadležnih u Vijeću ministara BiH osim obećanja poboljšanja njihovog statusa.
09.06.2021. u 08:41
get url
text

Konkretnih pomaka na ispunjenju nekih njihovih zahtjeva nema iako su zvaničnici davali izjave kako se počelo raditi.

VEZANI TEKST - Pripadnici tri policijske agencije i službenici protestovali pred Vijećem ministara: Uputili zahtjeve, dali rokove

Ipak, zasad ne planiraju štrajk na koji su bili spremni jer su građane stavili na prvo mjesto.

- Ispaštali bi građani u ionako teškoj situaciji prelaska granice, a političari bi svakako sa rotacijom obišli kolonu – prokomentirao je Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata SIPA-e.

Policijski službenici su na protestu, održanom 17. marta u Sarajevu, tražili donošenje zakona o policijskim službenicima do 1. maja. Tim zakonom bi se riješio status policijskih službenika u smislu da konačno budu osigurani ukoliko se desi nesretan slučaj, da imaju redovne sistematske preglede, da više ne budu diskriminirani u pogledu penzionisanja.

- Ništa od toga nema, nema ni razgovora ni pregovora. Prihvaćen je naš prijedlog da se poništi imenovanje ranije radne grupe za izradu tog zakona, koja nije uspjela usvojiti ni Poslovnik o radu. I trebali su sjesti sindikati sa rukovodiocima i da usaglasimo naš i njihov tekst zakona koji se razlikovao u deset posto. To se može za dan uraditi. Nikad nije došlo do sastanka – kazao nam je Kahrimanović.

Sindikati su tražili i da u roku od sedam dana bude objavljen Pravilnik o uniformi, koji je donesen još 2017. godine, ali nikad još nije objavljen u Službenom listu. To se nije desilo.

Jedan od zahtjeva bio je da se konačno pokrene socijalni dijalog, odnosno da Vijeće ministara formira radno tijelo koje će biti u funkciji Ekonomsko-socijalnog vijeća, a zatraženo je i vraćanje osnovice za obračun plaća na 535 KM.

VEZANI TEKST - Policajci nose oružje, a nemaju sistematske preglede: "Imali smo nekoliko slučajeva samoubistava"

- Na Vijeću ministara su usvojili odluku o formiranju radne grupe za izmjene Zakona o plaćama, kojim bi bila izvršena bolja preraspodjela koeficijenata. Radna grupa nikad nije formirana – rekao je Kahrimanović.

Istakao je da očito nemaju s kim razgovarati, te da je vlast izignorisala njihov protest iako je u svim drugim državama velika stvar kada policija protestuje.

- Daljnje aktivnosti Savez sindikata policijskih organa BiH još nije definirao. Sve smo u nadi, iščekivanju. Mislim da za rigoroznije aktivnosti još nije vrijeme – dodao je Kahrimanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.